Spasonosna operacija za jednog Australijanca pošla je po zlu, kada je zbog niza nesrećnih okolnosti parče gaze u njegovom grudnom košu zapalilo. Nekim čudom, lekari su uspeli da ugase vatru i završe zahvat bez drugih komplikacija.

Šezdesetogodišnjak je podvrgnut operaciji zbog disekcije aorte, uzdužnog cepanja zida najveće arterije u ljudskom organizmu koje može da dovede do smrti. Međutim, drugi zdravstveni problemi pacijenta značajno su otežali posao lekarima.

Naime, osim primarnog problema pacijent je patio od hronične opstruktivne bolesti pluća, a kako bi došli do njegovog srca hirurzi su morali da mu otvore grudni koš kroz grudnu kost, za koju se zbog pomenute bolesti tkivo desnog plućnog krila zalepilo.

Lekarima su najveći problem predstavljale bule, koje predstavljaju neku vrstu plikova, koji se često javljaju kod ljudi sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Pokušavajući da pažljivo odvoje desno plućno krilo od grudne kosti, hirurzi su probili jednu od bula, uzrokujući curenje vazduha kroz nju.

Zbog toga su pacijentu odlučili da kroz ventilator ubacuju čist kiseonik, kako bi obezbedili nesmetano disanje.

Kada su konačno stigli do aorte, deo zahvata podrazumevao je elektrokauterizaciju, kojom se putem zagrevanja prekida krvarenje. Blizu otvorenog grudnog koša našlo se i parče tkanine na kojoj su se nalazili hirurški instrumenti.

Iskra iz instrumenta za elektrokauterizaciju pala je na tkaninu, koja je odmah planula zahvaljujući izuzetno bogatoj sredini kiseonikom.

Srećom, doktori su uspeli da brzo ugase vatru, bez ikakvih posledica po pacijenta. Uspešno su priveli kraju zahvat i popravili aortu.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se tako nešto desilo, pošto su kasnije u medicinskoj literaturi otkrili još šest sličnih situacija.

O čudnom slučaju podnet je detaljan izveštaj na kongresu “Evroanestezija”, godišnjem okupljanju Evropskom društva anesteziologa održanom u Beču.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here