Rusija i Grčka imaju velike izglede za saradnju u brojnim sektorima ekonomije, a posebno u energetskom sektoru, smatra savetnik premijera Grčke Dimitris Velanis.

– Ova godina je bila produktivnija kada je reč o ekonomskim vezama Rusije i Grčke. Postignuti su sporazumi u pomorskoj oblasti, oblasti metalurgije i energetike – rekao je Velanis uoči posete grčke delegacije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, posebno velike izglede ima energetski sektor.

– Grčka je nakon dugogodišnje krize u fazi ekonomskog rasta, a faktor razvoja će biti korišćenje ruskih energetskih resursa, uključujući i gas. Smatram da razvoj gasne mreže ima velike izglede, odnosno snabdevanje Grčke ruskim gasom – rekao je Velanis.

On je takođe dodao da su privatne strukture iz oblasti metalurgije i proizvodnje električne energije zainteresovane za potpisivanje direktnih ugovora sa dobavljačima gasa iz Rusije i sa “Gaspromom”.

Velanis je pozdravio početak isporuke tečnog prirodnog gasa iz Rusije na grčko tržište.

– U Grčkoj ima mesta za ruski prirodni gas. Zbog svog geografskog položaja, Grčkoj su neophodne isporuke male količine gasa do mesta gde se gas ne može transportovati kroz cevi. Reč je o ostrvima i planinskim područjima, gde je nemoguće ili neprofitabilno postavljanje gasovoda – zaključio je Velanis.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here