EPA/ANDY RAIN

Portret kralja Čarlsa Trećeg ipak se neće naći na novoj novčanici od pet dolara.

Tačku na višemesečnu polemiku – da li britanski monarh i dalje treba da bude na ovom apoenu, stavila je Banka državnih rezervi (RBA), koja je objavila da će umesto lika pokojne kraljice Elizabete Druge na redizajniranoj novčanici biti motivi koji će simbolizovati kulturu i istoriju prvih naroda Australije.

Odluka je objavljena u zvaničnom saopštenju RBA, nakon konsultacija s kabinetom Savezne vlade.

– Banka državnih rezervi je odlučila da ažurira novčanicu od pet dolara, kako bi imala novi dizajn koji odaje počast kulturi i istoriji prvih Australijanaca. Novi dizajn zameniće portret Njenog Veličanstva, kraljice Elizabete Druge. Na poleđini novčanice i dalje će biti slika Parlamenta – navodi se u saopštenju.

Portret kraljice Elizabete II prvi put se pojavio na polimernoj novčanici od pet dolara u julu 1992. kada je obeležila 40. godišnjicu na tronu.

Nakon njene smrti, pokrenuta je debata o tome da li treba da bude zamenjena likom njenog sina, kralja Čarlsa. Ovaj predlog je podržao određeni broj pristalica, među kojima i Liberalna stranka, najjača opoziciona partija u zemlji.

Zato je odluka RBA da se ipak ne odluči za kraljev lik izazvala ogorčenje opozicije.

Lider liberala Piter Daton rekao je da se ne slaže s odlukom i ocenio da je reč o “napadu na australijsko društvo“.

– Nema sumnje da sve ovo režira Savezna vlada. Smatram da je reč o još jedom napadu na naš sistem, naše društvo i institucije – rekao je Daton za sidnejsku radio stanicu 2GB.

S druge strane, savezni blagajnik Džim Čalmers, koji je bio uključen u proces, kaže da podržava odluku.

– Odluka je na RBA, ali je i vlada konsultovana. Sa guvernerom RBA sam razgovarao u procesu donošenja ove odluke i pozdravljam je. Važno je da nova novčanica od pet dolara prepoznaje, slavi kulturu, istoriju i nasleđe domorodačkih naroda Australije – istakao je Čalmers.

Prema njegovom mišljenju, odluka je izbalansirana, pošto će s jedne strane biti istaknuta aboridžinska tradicija, a istovremeno će lik monarha i dalje ostati na australijskom novcu. Istina, samo na kovanicama.

– Važno je istaći da će monarh i dalje biti na našim novčićima. Zato smatram da je napravljen dobar balans, jer ćemo i dalje imati kralja na našem novcu, ali će novčanica od pet dolara govoriti više o istoriji i nasleđu naše zemlje, što vidim kao dobru stvar – obrazložio je državni blagajnik.

Iz RBA su takođe saopštili da redizajnirane novčanice neće biti štampane narednih nekoliko godina i da će za to vreme pet dolara s likom kraljice Elizabete ostati u opticaju.

Naime, namera RBA je da obavi detaljne konsultacije sa predstavnicima autohtone zajednice, kako bi se izabrali adekvatni motivi za prednju stranu novčanice.

Zanimljivo, polemike i kontroverze su postojale i pre 30 godine, kada je lik Elizabete Druge prvi put objavljen na novčanici pet dolara.

Kako se navodi na sajtu Muzeja RBA, kritike su tada bili usmerene na odluku da se portret Kerolajn Čizolm zameni kraljičinim.

– RBA je branila svoju odluku da štampa novac sa kraljičinim portretom, objašnjavajući da se portret monarha uvek pojavljuje na najmanje jednoj novčanici. Pošto je Australija ostala ustavna monarhija, i dalje je bilo prikladno prikazati kraljicu na australijskim novčanicama – navodi se u saopštenju.

Kraljica je prethodno bila i na papirnoj novčanici od jednog dolara, koja je prvi put izdata 1966. i novčanici od jedne australijske funte koja je prvi put puštena u opticaj 1953. godine.
I ranije su postojali autohtoni motivi na različitim novčanicama, uključujući i tu prvu novčanicu od jednog dolara iz 1966.

“Korak ka dekolonizaciji“

Senatorka iz Stranke Zelenih, Lidija Torp, koja je autohtonog porekla, izjavila je da redizajn novčanice predstavlja korak ka dekolonizaciji Australije.

– Ovo je ogromna pobeda za ljude prvih nacija, koji su se dugo borili da dekolonizuju ovu zemlju – napisala je senatorka Torp na Tviteru.

“Propuštena jedinstvena prilika“

Liberalni senator Din Smit, koji je tvrdokorni monarhista i konzervativac, rekao je da ne razume zašto novčanica ne može da uključi sve elemente istorije Australije.

– Dizajn koji uključuje i našeg novog kralja i uvažavanje australijskog starosedelačkog nasleđa bio bi bolji i objedinjujući pristup. Ovom odlukom, RBA i premijer Albaneze su propustili jedinstvenu priliku da spoje ova dva važna aspekta australijske priče – rekao je Smit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here