pixabay

Australijski dolar je dostigao najniži nivo u poslednjih pet meseci, što je izazvalo strahove da bi smanjenje kamatnih stopa moglo da se desi kasnije nego što se očekivalo krajem godine. Dolar je sredu, 17. aprila, pao na ekvivalentnu vrednost od 64 američka centa.

Ekonomista Evan Lukas je izjavio za emisiju „Danas“ da se „klizanje“ australijskog dolara naniže može pripisati tekućim geopolitičkim tenzijama i previranjima na tržištu nafte koja su vođena američkim dolarom.

– Razlog zašto je to problem za inflaciju je taj što kao nacija imamo tendenciju da uvozimo mnogo stvari koje konzumiramo. I ako dolar nastavi da pada niže, vama i meni, čini se skupljim, jer vam je potrebno više australijskih dolara da biste kupili taj uvezeni proizvod, a to samim tim povećava cenu i samim tim povećava inflaciju – objasnio je Lukas i dodao da bi dolar mogao još više da klizi.

Ujedno je objasnio i da je ekonomska struktura Australije faktor ove situacije.

– Mi imamo ono što nazivamo „rizičnom valutom“. Sjajni smo kada stvari idu izuzetno dobro, kada sve procveta, a zaista cveta, i nemojte me pogrešno shvatiti, ide im sasvim dobro. Međutim, kada postoje geopolitičke tenzije, kada postoje rizici, kamatne stope su još jedan odličan primer. Trenutno, dok je dolar tako nizak, ide u korak sa valitama kao što su, novozelandska i kanadska – naglasio je Lukas, dodajući da tada novac ide u američke dolare, a ima tendenciju da ide i u švajcarske franke.

Inače, predviđanja su bila da će Banka državnih rezervi (RBA), koja je držala kamatne stope na čekanju poslednjih nekoliko meseci, početi da ih snižava pred kraj 2024. Analitičari su ukazali na mekšu potrošnju domaćinstava i povećanje nezaposlenosti kao pokretače za smanjenje inflacije, protiv čega je trebalo da se bori vrtoglavi rast kamatnih stopa od 2022.

S druge strane, australijski dolar je bio jedan od najvećih gubitnika među valutama zemalja G10, nakon što su tržišta prošle nedelje smanjila očekivanja za snižavanje kamatnih stopa Federalnih rezervi SAD. Novi podaci pokazuju da inflacija ponovo raste usled trajne ekonomske otpornosti SAD, što znači da će kamatne stope u SAD morati da ostanu na sadašnjem nivou još dugo.

Kineski faktor

Još jedan razlog koji se navodi za pad australijskog dolara je i stalna slabost na tržištima akcija, smanjenje rizika i niže fiksiranje od strane Narodne banke Kine za kineski juan, sugerišući da postoji određena fleksibilnost da juan depresira u odnosu na američki dolar u skladu sa tržištima i prinosnim performansama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here