pixabay.com

Vrednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle nedelje.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,4 posto, na 103,08 bodova.

Dolar je prema evropskoj valuti ojačao 0,8 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0805 dolara.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 1,7 posto, na 137,95 jena.

Ovo je jačanje dolara druge nedelje zaredom.

Na Wall Streetu i drugim najvećim svetskim berzama vlada nesigurnost zbog neizvesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja.

Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dela državnih institucija.

Podršku dolaru pružale su i poruke zvaničnika američke centralne banke kako je moguće dalje povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija i da ne treba računati da će ove godine Fed početi smanjivati kamatne stope.

Najviši nivo u 7 nedelja

Zahvaljujući tome, dolarov indeks dosegnuo je polovinom nedelje najviši nivo u sedam nedelja, a na tržištu novca procenjivalo se da postoji 40 odsto izgleda da će Fed i u junu povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ipak, u petak su ti izgledi pali na 19 odsto, a dolar je izgubio deo prethodnih dobitaka nakon komentara predsednika Feda Jeromea Powella.

Powell je, naime, rekao da još nije jasno hoće li centralna banka morati da nastavi s povećanjem kamata ili ne i da će to zavisiti od budućih kretanja u privredi, ponajviše o inflaciji.

1 COMMENT

 1. Па нормално
  Толико оружије плаћа европа
  Америчка индустрија оружија ради пуном паром
  Америка има систем да прави ратове по свијету и тим истима продаје своје оружије
  Тако стиже америчка демократијама
  На тенковима и уранијумским бомбама

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here