Lična arhiva i MSP
IGRA I PESMA: KUD "Sv. Sava" Augzburg

U Kaljanu, nedaleko od Trenta, grada na severu Italije, treći put je održana Brojanica, Sabor srpske omladine Evrope.

Bila je to jedinstvena folklorna oda mladosti, a pristigla je omladina iz više država jer je Brojanica okupila mnoga udruženja iz dijaspore i regiona u organizaciji Vidovdana iz Trenta. Učestvovali su KUD Kolo Minhen, SKD Srbija Braunau, KUD “Sv. Sava” Augzburg, SKD “Sv Sava” Minhen, KUS Kapija Šumadije iz Vićence, SKD Prosvjeta Zagreb, SKD Prosvjeta Garešnica, SKD Prosvjeta – FA “Sv. Nikola” Rijeka, FA “Sveti Nikolaj Srpski” Ulm, KUD “Dobrosav Radovanović Kikac”, Bazel. Posebno mesto zauzeo je italijanski hor Le Fontanele iz Lavarona koji na sebi svojstven način neguje i čuva od zaborava italijanske izvorne pesme. Od kola se tresla velika bina na otvorenom u parku Evropa, pesme su odjekivale Dolomitima (planinski venac), a druženja su nastavljena i posle zvaničnog dela programa.

GOSTI IZ MINHENA: Kud Kolo
PREPUNI UTISAKA: FA “Sveti Nikolaj Srpski” Ulm

Događaj su propratile i italijanske institucije, Valter Kasvalder, predsednik pokrajine Trentino – Alto Adiđe, dan pre početka Brojanice priredio je prijem za naše sunarodnike. Kasvalder je i otvorio sabor ističući da je srpska zajednica integrisana, ali i koliko je važno ne zaboraviti svoje poreklo i korene.

Manifestaciju su vodile Slađana Stojković i Svetlana Stanojlović, koja je ujedno i sekretar udruženja domaćina. Veoma bogat tročasovni program bio je praćen aplauzima, zvuci kola i lepota naših nošnji opčinili su sve prisutne. Pevački ansambl “Svetog Nikolaja Srpskog” iz Ulma i zvuci harmonikaša “Svetog Nikole” iz Rijeke bili su pravo osveženje za letnji dan. S obzirom na to da park Evropa ima otvorenu scenu mnogi znatiželjni prolaznici pridružili su se ovom velikom društvu i uživali u lepoti naših kola.

Slađana i Svetlana su oduševljene nastupima učesnika.

– Mališani i nešto stariji folklorni ansambli, uvek ispune srca onih koji ih gledaju, u njima stasavaju budući čuvari svih onih vrednosti koje sada s ljubavlju čuvamo i prenosimo na mlađe. Moje srce uvek ukradu pre svega ovi divni dečji osmesi – kaže Svetlana.

Slađana je opčinjena celokupnim događajem.

– Toliko prelepih koreografija, toliko truda, rada i zalaganja, zaslužili su više od svake pohvale. Kapa do poda!

Predsednik udruženja Vidovdan, Đorđe Milanović ne krije zadovoljstvo.

– Pohvale nam stižu sa svih strana, pokazali smo kako se sarađuje sa institucijama, italijanskim i našim, kako se one povezuju putem ovakvih dešavanja. Veliki broj učesnika iz svih ovih zemalja govori o tome. Mogli su i da uživaju u prirodnim lepotama Dolomita, obilazeći jezera kojima ove planine obiluju – naveo je Milanović.

Njegove reči potvrđuju i gosti, pre svega Miljan Janković predsednik KUD Kolo iz Minhena. On kaže da su s radošću prihvatili poziv da ponovo nastupe na Brojanici.

– Što se tiče kompletne organizacije manifestacije mi smo oduševljeni i ne postoji ocena kojom to dovoljno možemo da potvrdimo! Jednostavno rečeno, prelep kulturno-umetnički program svih udruženja učesnika Brojanice, savršeno vođstvo od strane Đorđa, Svetlane i ostalih koji su pomagali. Uvek se rado družimo i presrećni smo što smo deo jedne takve tradicije, kao što je Brojanica – ističe Janković.

DOBRI DOMAĆINI: Članovi Vidovdana
KUD “Dobrosav Radovanović Kikac”

Radimo veliku stvar

– Nama je, kao društvu iz Hrvatske, veoma drago što smo bili sa srpskim društvima iz dijaspore. Mislim da svi mi koji ne živimo u matičnoj državi radimo jednu veliku stvar što gajimo srpsku tradiciju i kulturu. Najbitnije od svega je da je u svim društvima prisutna mladost i to u zavidnom broju, samim tim se ne moramo bojati za opstanak kulturnog identiteta u državama u kojima živimo.

Zato su ovakve manifestacije, kao što je Brojanica, potrebne, na njima jednostavno napunimo baterije i dobijamo još veću volju za rad – kaže Zoran Blanuša, SKD Prosvjeta iz Garešnice.

SKD Prosvjeta iz Garešnice

Brojne zvanice

Za govornicom su se našli i Tatjana Garčević, ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Rimu, Vladimir Koturović i Miroslava Kaćurić, ispred Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Lorenco Konći, gradonačelnik Kaljana, Vlado Đajić i Milorad Arlov, gosti iz Republike Srpske, studentkinja Anđela Đorđević iz Prištine, na doktorskim studijama u Ljubljani i Enco Mitempergher ispred opštine Kaljano. Petar Mamula, gost iz Hrvatske pozvao je sve da prisustvuju ceremoniji u Kastelaru gde će i ove godine Italijani obeležiti mesto stradanja srpskih zarobljenika u Prvom svetskom ratu, podizanjem spomenika u saradnji sa Generalnom konzulatom Srbije iz Trsta. Među zvanicama su bile grofica Viskonti i profesorka Nada Starčević, dve dame koje se godinama bave humanitarnim radom na teritoriji Republike Srpske i širenjem istine o događajima za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji.

PODRŠKA MATICE: Tatjana Garčević i Vladimir Koturović

Dolazimo i dogodine

Aleksandar Lukić, je predsednik FA “Sveti Nikolaj Srpski” iz Ulma, koje je bilo najbrojnije društvo na saboru.

– Domaćini su nas dočekali muzikom uz divne srpske i italijanske specijalitete. Proveli smo tri predivna dana i toliko smo prepuni utisaka da ne možemo da izdvojimo nijedan trenutak. Domaćini su obezbedili odličan smeštaj u turističkom naselju visoko u brdima gde su naša deca, sa ostalim društvima uživala u bogatoj trpezi, muzici, suncu, vodi i svemu onome što pripada mladosti i folkloru. Naravno nije izostalo ni zajedničko kolo u svakoj mogućoj prilici. Majice su izmenjane među ansamblima u znak još boljeg učvršćivanja prijateljstava i buduće saradnje – ističe Lukić.

On dodaje da su učesnici sve tri Brojanice.

– Potrudićemo se da svaki put podržimo ovaj sabor, a domaćinima želim da svake godine bude najmanje po još jedno novo društvo koje će uživati kao što smo mi ovog vikenda. Ovim putem apelujem i na naš konzulat u Italiji, kao i na sve vlasti, kako u Italiji tako i u matici da pomognu da se ovaj festival još više razvije. Ono što je sigurno, naši igrači “Nikolajci” još dugo će ovaj doživljaj prepričavati. Divno smo se proveli i sa našim već tradicionalnim prijateljima iz Kola Minhen i “Sveti Sava” Augzburg.