Dom Baruha zauvek sravnjen

0

Rušenje zdanja u zaštićenom delu Beograda uzburkalo je javnost u prestonici. Prema navodima Jevrejske opštine, kuća je pripadala čuvenoj braći Baruh, Isidoru, Bori i Josifu iz ugledne porodice beogradskih Jevreja koji su poginuli u Drugom svetskom ratu kao partizani, a njihove sestre Rašela i Berta streljane su u Banjičkom logoru.
Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks rekao je da je rušenju kuće porodice Baruh iz 19. veka u Beogradu nedopustivo.
– Tražićemo objašnjenje za ovoj postupak koji nije opravdan i nema realne osnove, i da se ovakvi postupci ne ponavljaju jer Grad Beograd i ova država ostaju bez sećanja na svoju prošlost – rekao je Fuks.

Od Smiljke do Živka
Prema informacijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture, objekat je podignut početkom 20. veka. Zgrada je do 30-ih godina bila vlasništvo Smiljke Marković, a od 1936. godine Živka Hajima Baruha, trgovačkog agenta iz Ciriha, a ne braće Baruh, kako su to objavili pojedini mediji.

Podsetimo, u nedelju, 10. avgusta, u Beogradu je u Gospodar Jovanovoj ulici broj 47 srušena kuća porodice Baruh kako bi investitor, kompanija GJ 47 izgradio poslovno-stambeni objekat od 1.690 kvadratnih metara.
Fuks je kazao da je o rušenju kuće braće i sestara Baruh saznao iz medija i dodao da će dodatna objašnjenja zahtevati od gradskog Zavoda za zaštitu spomenika i nadležnog Ministarstva kulture.
Iz Zavodu za zaštitu spomenika potvrdili su davanje saglasnosti za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mestu gde se nalazila kuće porodice Baruh i u pisanom saopštenju naveli da "srušena zgrada nije imala status spomenika kulture, već je pripadala celini opštini Stari grad koja uživa taj status". Oglasila se i gradska vlast.
"Grad Beograd nema zakonskih mogućnosti da investitora spreči da nastavi gradnju, niti mehanizam da primora investitora da objekat vrati u prvobitno stanje", saopšteno je iz Gradske uprave koja je ipak preventivno oprala ruke tvrdnjom da je "problem nasleđen od bivše vlasti".

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here