EPA
Nadležni odlučni da zarazu stave pod kontrolu

Nakon rekorda u Viktoriji, 532 nova slučaja COVID-19, i šest smrtnih slučajeva, od kojih je pet povezano sa domovima za stare, vlasti su u ponedeljak iskazale ozbiljnu zabrinutost za ove ustanove i njihove stanare.

U državi trenutno ima 4.000 aktivnih slučajeva, od kojih je 683 povezano sa ovim objektima. Od 161 lica, koliko je do sada umrlo u Australiji, većinom su osobe starije od 70 godina, a njih 67 je stanovalo u domovima.

Kako se desilo da korona uđe u domove, kada se zna opasnost po stariju populaciju? Naime, do ovog trenutka zaposleni, njih preko 30%, radili su u dva ili više staračkih domova. Smatra se da su upravo oni proširili zarazu.

– U domovima za stare vlada velika zabrinutost, kako kod zaposlenih, tako i kod starih lica koja tu stanuju i među njihovim porodicama – kaže za “Vesti” Krsto Marković, ketering menadžer jevrejskog staračkog doma Emi Monaš u Kofildu.

Prema njegovim rečima, tek od ponedeljka 27. jula, Vlada Viktorije je odlučila da će zaposleni biti u obavezi da rade u samo jednom domu, i to narednih osam nedelja, a za to vreme će im vlada nadomestiti izgubljenu zaradu.

Naime, kako kaže Marković, stara lica nisu izlazila iz domova, a od uvođenja treće faze karantina, pre dve nedelje, nisu im dozvoljene ni posete, tako da se pretpostavlja da su zaposleni odgovorni za nove slučajeve.

– Od prošle nedelje, zaposleni u domovima su u obavezi da nose zaštitne maske, ne samo u radnim prostorijama, nego i u kancelarijama, a sve s ciljem da bismo sačuvali zdravlje – naglašava Marković.

Članovi porodica starih osoba su razočarani i optužuju zaposlene u domovima da nisu pružili dovoljno nege, brige i zaštite, kao i da nisu preduzeli neophodne mere kako bi zaštitili živote stanovnika ovih ustanova.

Marković kaže da su svi domovi bili u obavezi, još pri prvom talasu korone, da uvedu takozvane “planove za epidemiju”.

– To između ostalog znači da ukoliko se virus pojavi u našem domu imamo spreman potpuno novi tim radnika koji će nas zameniti. Zatim se radi potpuna dezinfekcija prostorija, stanovnici se izoluju, a kako imamo dovoljno prostora, opredelili smo prostorije koje bi bile specijalna odeljenja za COVID, gde će biti smešteni samo oboleli. Izgleda da u domu Sveti Vasilije, gde ima najviše obolelih od korone, nije bilo dovoljno prostora, ili su u upravama domova smatrali da će bolesne preuzeti bolnice. Međutim, u bolnice se smeštaju samo lica koja su za intezivnu negu, a ne i sva zaražena lica – ističe naš sagovornik.

Upravo zbog povećanog broja obolelih, Savezna vlada je preuzela rukovođenje nad domom za stara lica Sveti Vasilije kako bi, pišu mediji, „smrtonosnu situaciju stavila pod kontrolu“. Takođe, vladini službenici vode i telefonske centre putem kojih članovi porodica mogu da dobiju obaveštenja o svojim najmilijima.

Premijer Viktorije Danijel Endrjus izjavio je da su ustanove za negu starih „veliki problem“. Postoje predlozi da se planirani šestonedeljni karantin produži. Endrjus je ujedno upozorio da bi sledeći koraci, kako bi se drugi talas korone stavio pod kontrolu, mogli da uključe zatvaranje nekih rizičnih industrija, uključujući klanice, teretne i distributivne centre, domove za stare i zdravstvo.

Upozoravajući da bi moglo da potraja dok se drugi talas korone stavi pod kontrolu, glavni zdravstveni zvaničnik Viktorije Bret Saton je rekao da ga posebno zabrinjava mogućnost daljeg povećanja broja obolelih u domovima za stare jer je „epidemija u ovim objektima nepredvidiva“.

Morison: “Briga za najranjivije“

Prema mišljenju premijera Australije, Skota Morisona, ključno je da se u ovom trenutku osobe obolele od COVID-19 premeste u bolnice, znači izmeste iz domova za stare.

– Za potrebe smeštaja iskoristićemo privatne bolnice, i aktiviraćemo ugovore koje država ima sa ovim bolnicima o prihvatu obolelih. Blisko sarađujemo sa predstavnicima viktorijanske vlade. Kako bi se kontrolisala epidemija, starački domovi su dobili 1,5 miliona maski za lice, i još toliko, poslato je u te ustanove. Izuzetno je bitno da osoblje bude obučeno i da se striktno primenjuju pravila vezana za infekciju koronom – rekao je Morison.

Domovi sa najviše obolelih

Trenutno su 84 slučaja povezana s domom za stare Sveti Vasilije u Fokneru, 82 slučaja u Esti Heltu, 77 u Eping Gardensu domu za stare, 62 u Menrok lajf Esendon, 53 u Glendejlu u Veribiju, 57 u Kirkbri Prezbeterijanskoj kući u Kilsajfu i 50 u Esti Helt domu za stare u Hajdelbergu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime