Donacija hrane za “Devet Jugovića”

0

Dobrovoljac u Narodnoj kuhinji sa Arnoom Gujonom (desno)
 

– Upravo smo im dopremili pun šleper, osam tona konzervisanog voća i povrća. Tu je boranija, grašak, prokelj, mešano povrće, kukuruz… Trebalo je videti srećna lica zaposlenih u Narodnoj kuhinji. Oni redovno hrane 3.000 Srba osiromašenih zbivanjima na Kosovu i Metohiji i odgurnutih od celoga sveta – tako aktuelnu situaciju predstavlja Arno Gujon, osnivač i čelnik udruženja Solidarnost za Kosovo.

A, desilo se mnogo ružnih stvari. Istina, protiv prirode se ne može boriti, a ta priroda kao da se okomila upravo na srpske enklave.

– Protekla zime je bila teška, takoreći dramatična za hrišćanske porodice na Kosovu. Skladište hrane se "istanjilo", za vruće obroke nestalo je namirnica. Situacija je postala alarmantna – poručivali su iz Narodne kuhinje.

Ponekad priroda nastavlja svoju nemilosrdnost, pa se, posle velikih hladnoća, koje su carevale tokom pet proteklih meseci, novim užasom ponovo sručila na enklave.

 

Kontakt za slanje pomoći

Ko želi da pomogne, svoj prilog može poslati čekom i poslati na adresu: Solidarite Kosovo, BP 1777, 38220 Vizille, France ili se uplata može obaviti putem interneta pritiskom na paypal: www.solidarite-kosovo.org. Dobro je znati da se, na primer, od 100 namenjenih evra, od poreza od te sume odbija (umanjuje) 66 odsto, tako da iz džepa darovaoca poklon iznosi samo 34 evra.

 

Konzerve su stigle šleperom

– Stigle poplave, nanele štete. Očaj je zahvatio sve žitelje – oslikava Arno.
Ni to nije sve. Grupa vandala i mrzitelja svega što je srpsko, okomila se na poljoprivredno dobro. Sve što su zasadili vredni zemljoradnici u željnom očekivanju dobrog roda svakojakog povrća, uništili su izgrednici. Opljačkali, opustošili, raskopali zasade, razvalili lejice, teško oštetili sistem za navodnjavanje… Svetlana je gorko plakala.

Ekstremisti su došli na svoje i odagnali sve nade u očekivane proizvode sa tog skromnog poljoprivrednog dobra. Svetlani, koja sve daje od sebe kako bi umirila one koje hrani Narodna kuhinja "Majka devet Jugovića", još jedanput se obratila Arnou Gujonu. I, eto čarobnog štapića. Arno čini nemoguće. U najkraćem mogućem roku Solidarnost za Kosovo obilazi francuske fabrike prehrambenih proizvoda, prodavnice, poljoprivredna dobra i za "njihovo Kosovo" obezbeđuju osam tona hrane koja je već stigla u Prekovac, nadomak Gračanice.

– Tokom sedmodnevne, danonoćne, akcije uspeli smo da vratimo život među enklave. Za Narodnu kuhinju i Svetlanu lepši poklon se nije mogao zamisliti – zaključuje Arno, čovek čije srce kuca za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.
 

Apel zemljacima

– Pridružite nam se, pomozite srpskim enklavama i tim divnim ljudima na Kosovu i Metohiji! To već čini velika grupa humanitaraca, naših članova u Francuskoj, voleli bismo da nam se pridruže Srbi i svi drugi koji žive širom sveta, a koji mogu da osete nepravdu danas karakterističnu za civilizovani svet. Sve naše akcije su konkretne. Rezultati su vidljivi. Kod nas ništa nema ispod žita. Svaki "kamenčić" je obelodanjen i svaki ugrađen u olakšavanje života hrišćana na Kosovu i Metohiji. Vaš i najsimboličniji poklon, za te ljude znači zaista mnogo. Dakle, pomozimo im, pomozite im – poziva Arno Gujon.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here