commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

Parlament samoproglašene Donjecke Narodne Republike usvojio je zakon o državnoj granici, kojim su utvrđene granice DNR u Donjeckoj oblasti, saopštio je predsednik Narodnog saveta Vladimir Bidjovka.

Dokument je razmotren na plenarnom zasedanju parlamenta.

„Ovim zakonom nisu zaobiđeni ljudi, koji žive na teritoriji koja je pod privremenom kontrolom Ukrajine. Granica je utvrđena na teritoriji Donjecke oblasti. Zakon predviđa da će se granica nalaziti na liniji razgraničenja sve dok se ne reši situacija između Ukrajine i Donjecke Narodne Republike“, rekao je Bidjovka.

On je istakao da zakon ne protivreči sporazumima iz Minska. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga potpiše šef DNR Denis Pušilin.

U aprilu 2014. ukrajinske vlasti pokrenule su vojnu operaciju protiv Luganske i Donjecke Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Prema poslednjim podacima UN, oko 13.000 ljudi poginulo je tokom sukoba. Kontakt grupa za rešavanje ovog sukoba je od septembra 2014.  usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za rešavanje situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here