Roditelji obično rade puno stvari za decu i umesto dece, koje su ona sasvim sposobna da urade sama ili da lako nauče da ih urade sama. Glavni razlog je najčešće žurba ili je jednostavno cilj detetu pokazati “pravi način” kako se nešto radi. Kako god bilo, vreme je da dopustite detetu da radi više. Ne samo da će biti sigurnije u sebe i graditi osećaj nezavisnosti već će i vama biti lakše.

Da se očešlja
Pustite dete da se samo češlja još dok je sasvim malo. Vaš zadatak je da mu kažete kada i da češljanje postane deo rutine (naročito ako se radi o devojčici sa dugom kosom) kako ne bi bilo prepiranja.

Da se obuje
Obuvanje takođe može veoma rano da postane najuobičajeniji dečiji zadatak. Čim dete počne samo da pokušava da se obuje, dajte mu vremena da nauči. Nemojte mu stalno uzimati cipele iz ruku jer ste u žurbi i videćete kako će brzo savladati ovu veštinu. Jedino na šta treba da obratite pažnju je da cipela ima odgovarajuće zakopčavanje. Ne prelazite na pertle ako je moguće dok dete ne savlada vezivanje.

Da sredi stvari i knjige za školu
Deca mogu i treba da slože svoje stvari za školu. U početku to neće biti savršeno, ali ni ne mora. Cilj je da dete nauči da organizuje svoje stvari. I onako u školi to niko neće raditi umesto njega.

Da spremi sebi doručak i užinu
Dete školskog uzrasta može sebi da spremi jednostavan doručak, da sipa mleko ili jogurt i stavi sve na sto. Isto važi i za užinu.

Da se lepo javi na telefon
Deca vole da se javljaju na telefon. Iskoristite ovu činjenicu i učite dete kako da se kulturno javi na telefon i kako kome da odgovori.

Da doktoru postavi pitanje
Ne morate uvek pričati umesto deteta kada idete kod doktora. Čak je bolje da pustite dete da priča i tako “iz prve ruke” objasni doktoru šta oseća.

Da isplanira vreme za domaći
Najbolje je da dete već od prvog razreda uči kako sebi da organizuje vreme za domaće zadatke. Pomozite mu razgovorom o tome kada misli da je dovoljno odmorno, kada je brže, kada bolje uči i sl.

Da izabere sebi hranu u restoranu
Ovo se odnosi, pre svega, na decu koja znaju da čitaju i koja mogu da pogledaju jelovnik i odluče šta im se jede.

Da pozove babu i dedu telefonom
Naučite dete da redovno komunicira sa babom i dedom (i drugim rođacima ako želite) i pokaže svoje poštovanje prema njima tako što će ih zvati telefonom. Uvežbajte broj kako bi moglo da ih pozove kada želi.

Da se zahvali
Ako dete nešto dobije ili neko uradi nešto za njega osnovni je red da kaže hvala. Nemojte misliti da je dovoljno da to vi uradite, naučite dete kako da se zahvali – bilo usmeno ili porukom – i prenećete mu osnovnu naviku lepog ponašanja.

Da aktivno učestvuje u kupovini
Porodična nabavka namirnica je zahtevna i potrebno je ponoviti nekoliko puta u toku nedelje. Ako vaše dete ide u samoposlugu i na pijacu sa vama uključite ga u ceo posao. Zašto biste ga pustili da samo gleda slatkiše i traži nove stvari koje mu uopšte ne trebaju? Dajte mu listu stvari koje može da dohvati ili mu govorite šta da uzme i samo ubaci u kolica. Veoma brzo ćete imati odličnog pomoćnika.

Da pomogne u planiranju putovanja
Uključite dete u planiranje odmora i zainteresujte ga za avanturu istraživanja mesta koje treba posetiti. Ne samo da će savladati geografiju već i steći organizacione veštine važne u najrazličitijim segmentima života.

Da vrati knjigu u biblioteku
Do biblioteke, ako je dete još malo, treba da idete zajedno, ali kada ste tamo svako treba da brine o vraćanju svojih knjiga i biranju novih, takođe za sebe. Dajte priliku detetu da obavlja ove sitne posliće kako bi bilo spremnije za one složenije koji dolaze sa godinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here