Došlo vreme da Srbija glasa

0

 

Miroslav Šutić

 

 

 

– Birači su lošu situaciju u Srbiji, izazvanu liberalnim tržištem u čijim blagodetima manjina uživa na račun većine, doživeli kao pošast današnjice. Kod nas se taj sistem pokazao u lošem svetlu jer je zbog neukosti zašao u banditizam, odnosno mrak raznih prevara, od kojih je jedna i privatizacija.

Poslednja istraživanja govore da SNS preuzima birače radikala od kojih se otcepio i da im je do sada prišlo dve trećine pristalica SRS-a?

– Ne bih rekao da su glasovi koje dobijaju naprednjaci isključivo radikalski, a to tvrdim na osnovu činjenice da SNS i SRS sada u zbiru imaju veći deo biračkog kolača nego što su imali pre cepanja zajedničke stranke. SNS privlači i glasače drugih partija, razočarane u sadašnje stanje u zemlji.


Da li je takvo raspoloženje birača razlog izjednačenosti DS i SNS?

 

– Da. Pokazuje se da u blagodetima u Srbiji uživa manjina od tri odsto populacije koja ima nešto više od 20 odsto glasača, a da se oko tog procenta kreće i SNS, što je u zbiru polovina onih sa pravom glasa. Međutim, stranka Tomislava Nikolića koja je mlada na našoj sceni, nije do kraja napunila svoj rezervoar i prilaziće joj još neke grupacije razočaranih, pa će popularnost SNS-a još rasti.

Da li će vlast uspeti da opstane i odloži izbore?
 

– Izbori su neminovnost jer će odugovlačenje SNS-a pretvoriti u veliki narodni ili revolucionarni pokret, računajući koliko im ljudi prilazi. Zato bi pokušaj vlasti da pošto-poto zadrži sadašnji odnos snaga sa opozicijom u parlamentu, narodski rečeno, bio dolivanje ulja na vatru.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 04.01.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here