Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

“Povećan broj zaraženih prethodnih dana u Srbiji nije pokazatelj širenja virusa po zemlji i u opštoj populaciji već u kolektivu, odnosno u fabrici nameštaja Dodić u Vranju”, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je to novoidentifikovano žarište i da nema drugih većih žarišta u Srbiji.

U fabrici Jura se širenje virusa zaustavilo i nadamo se da neće biti drugih iskakanja, navela je dr Kisić. Ona je dodala da to pokazuje koliko virus kada uđe u kolektiv može brzo da se proširi i da većina obolelih u fabrici u Vranju ima blage simotome ili je bez simptoma bolesti.

– To nam pokazuje kakva je jačina virusa i očigledno je da će prokužavanje sada biti sa blažim formama bolesti – rekla je Kisić.

Ona je dodala da je doneta odluka da se svi radnici firme “Dodić” u Vranju testiraju i da je zaključno sa jučerasnjim danom registrovano 42 pozitivnih na korona virus među zaposlenima i još 11 osoba koje su sa njima bili u konatktu.

Istakla je da se očekuju rezultati za jos sviše od 100 zaposlenih.

Moguće je da će taj broj biti i veći, a većina nema nikakvih simptoma i otkriveni su tokom epidemijskog nadzora i traganjem za asimptomatskim slučajevima, dodala je.

– Na osnovu jučerašnjih pokazatelja vidi se da je duplo veći broj obolelih, ali ne zbog širenja u opštoj populaciji već u jednom kolektivu. Drugačija bi bila epidemiloška slika kada je po celoj Srbiji, a drugačije kada je u jednom kolektivu gde se zna rezervoar širenja zaraze i to su dve razlicicte epidemiološke situacije – objasnila je Kisić.

“Letovanje je individualna procena, neće biti zabrane putovanja”

Istakla je da je unošenje u kolektiv i širenje moglo da se spreči i da je to pokazatlj kako virus može brzo da se širi u zatvorenom prostoru.

– Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta jeste dovoljan da se prenese dovoljna količina prouzrokovača, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene-dodala je Kisić.

Rekla je da to pokazuje koliko je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi. Kisić je rekla da se nada da će kolektivni imunitet do jeseni biti jači i da će se tada znati kakave je imunitet po starosnim grupama.

Navela je da ako se ne desi da se virus u potpunosti ne promeni nikada ne moze da se desi situacija kao početkom marta.

Upitana za letovanje, ona je kazala da je to individualna procena, ali da neće biti zabrane putovanja.

– Ne znamo kakva će situacija biti za dva meseca jer se ona menja iz dana u dan. Više puta smo preporučivali da se ostane i odmor provede u Srbiji, ali neke vrste zabrana putovanja neće biti i svako treba da proceni sopstveni rizik – rekla je ona.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here