Tanjug
Predrag Kon

Od kako su majmunske boginje polako počele da se šire svetom, postoji izvesna briga da će ova bolest biti zastupljena slično kao kovid-19. Poznati domaći epidemiolog Predrag Kon je govorio o tome da li zaista ima razloga za zabrinutost građana Srbije kada je reč o ovoj bolesti.

Epidemiolog Kon je istakao da majmunske boginje nisu novost, ali da jedino što do sada nije očekivano jeste način prenošenja među ljudima i to muškarcima koji imaju bliski kontakst sa drugim muškarcima.

Kon objašnjava da je to inače bolest koja se prenosila kod profesionalaca koji su imali kontakt sa divljim životinjama, kao i da je zastupljena kod putnika u međunarodnom saobraćaju.

“Sada se to pojavljuje odjednom, a da niko nije putovao, posebno u zemljama poput Velike Britanije, tamo je jedan slučaj bio uvozni, sve ostalo je stečeno kontaktom. Ono što je činjenica, jeste da se uvek utvrđivao taj kontakt, on mora biti blizak, ne mora seksualno, može i kapljično, prema tome će se to dalje pratiti”, rekao je Kon za TV Prva.

Spekuliše se o tome da su vakcine za velike boginje delotvorne protiv virusa majmunskih boginja, međutim, istraživanja o tome su poslednji put rađena 80-tih godina.

“Imunitet od vakcina za velike boginje sa godinama bledi, ali je sve to ista familija, tu pripada i variola vera i majmunkse boginje. Oni su vrlo srodni sa velikim boginjama, samo ovde imate centralno afrički i zapadno afrički, samo je ovde dominantna ova blaža loza. Istina je da su istraživanja rađena tada, taj imunitet je prilično trajan, ali treba shvatiti da je prošlo pola veka od tad, tako da ne možemo potpuno da računamo na tu zaštitu, ja mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo”, istakao je Kon.

Epidemiolog se takođe nadovezao i na situaciju sa kovid 19 pandemijom, objasnivši da se situacija sa virusom ipak malo smirila, kao i da privremeno izlazimo iz krize. Međutim, to po njemu ne znači konačni kraj.

“Taj virus će svakako živeti sa nama, pojaviće se nove varijante, ne može da se kaže da je gotovo, ali privremeno ćemo biti mirniji jedan period. Sada sigurno imamo dosta kolektivnog imuniteta, ali bitno je kako će se virus ponašati i kako će on tražiti puteve svog opstanka”, naveo je Kon.

“Nadzorni sistemi su neobično osnaženi posle ove pandemije i jednako treba da se naviknemo na te informacije koje nas uznemiruju i da se ne plašimo. Briga i oprez su uvek u redu, ali panika nikada nije u redu”, zaključuje on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here