FJC Studio
Budući izgled Gradskog trga u Liverpulu sa zgradom biblioteke u prvom planu

Stanovnici opštine Liverpul u Sidneju dobiće ovog vikenda novu Gradsku biblioteku i galeriju.

Svečano otvaranje zakazano je za nedelju, s početkom u 10.00 časova ujutro, a zvanični program i razne aktivnosti, uključujući živu muziku, tehnološke izložbe, štandove s hranom i igrališta za decu trajaće sve do 16.00.

Opština Liverpul je uložila značajna sredstva u izgradnju novog zdanja biblioteke i galerije, na adresi 52 Scott Street. Reč je o modernoj i funkcionalnoj građevini koja je dobila ime Jelamundi, što na jeziku lokalnog aboridžinskog naroda Darug znači – pripovedač.

Nova biblioteka ima 5.000 kvadratnih metara na šest nivoa i ima posebne spratove za literaturu za decu i mlade, namenske prostorije za naučne STEM programe, čitaonice, javne računare, besplatan internet… Takođe, tu su grupne radne sobe, prostorije za istraživanje lokalnog nasleđa, kao i galerija za izložbe.

U liverpulskoj biblioteci, koja se do sada nalazila u Ulici Džordž na broju 170, ima ukupno 85.000 naslova, među kojima je i literatura na srpskom jeziku. U prostorijama nove biblioteke za knjige je postavljeno više od dva kilometra polica.

Iz liverpulske opštine poručuju da je učlanjenje besplatno i pozivaju sve sugrađane koji do sada nisu bili članovi da se pridruže ovoj velikoj zajednici ljubitelja književnosti, umetnosti, nauke…

Biblioteka je inače deo šireg opštinskog projekta izgradnje Gradskog trga Liverpula, na kojem su i nova zgrada opštinske uprave, centar lokalne zajednice, poslovno-obrazovni centar i osmospratni hotel. U ovaj projekat novog gradskog trga opštinske vlasti su uložile 195 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here