M. Karović
Milovan Drecun

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Decun izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da se pronađe rešenje u pregovorima koji se vode u Briselu, već da nađe opravdanje za poteze koje bi preduzimao u narednom periodu, a to je dalja eskalacija kosovske krize, prenosi N1.

On je istakao da ako bude postignut dogovor, tenzije će se svakako smiriti.

– Ali, već je postavljena scena za nove sukobe i za novu krizu, a to je raspisivanje izbora na severu Kosova – ukazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, može doći do incidenata ukoliko se krene sa pisanjem kazni zbog preregistracije vozila, i nada se da do toga ipak neće doći.

– Nadamo se da će pojačano prisustvo Kfora i Euleksa biti dovoljno da se spreče bilo kakvi incidenti – rekao je on.

Drecun je naglasio da dogovor može da se postigne ako ima političke volje.

– Čini mi se da Priština nije ta strana, da Aljbin Kurti ne želi da se posveti pronalaženju rešenja, već samo želi da ima opravdanje za ono što želi da preduzme u narednom periodu. On želi da primeni jednostranu odluku, želi da sprovede izbore, želi da obezbedi stalno prisustvo specijalnih parapolicijskih jedinica i ostalih bezbednosnih snaga, i želi u konačnom, da izvrši pritisak da Beograd prihvati da se izađe iz statusa neutralnog okvira Briselskog sporazuma – rekao je Drecun.

Dodao je i da Kurti želi da se sklone teme povratka raseljenih i rasvetljavanje sudbine nestalih i da se pređe na razgovor o međusobnom priznanju.

– Dakle, njegov cilj je da se potpuno preokrene i redefiniše čitav taj proces u Briselu. Da se na stranu ostavi Zajednica srpskih opština i sve drugo što je dogovoreno. On jednostavno ne priznaje Briselski sporazum i ono što je dogovoreno ne želi da realizuje – smatra Drecun.

Ocenjuje da, zbog dužine razgovora, predstavnici EU nisu dobro pripremili ovaj sastanak.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu za razrešenje kosovske krize, i tome što javnost ne zna detalje ovog dokumenta, Drecun je objasnio da je na onome ko je predlog sastavio da odluči da li će on biti javan ili ne.

– Očito se tu nešto koriguje i čeka se trenutak kada će ga obelodaniti – smatra on i dodaje da je predstavnik SAD za Kosovo Gabrijel Eskobar najavio obelodanjivanje ovog plana javnosti.

Ocenjuje da se predloženi model zasniva na dokumentu o podeli dve Nemačke.

– U ovom trenutku Beograd ne bi morao de jure, pravno, da prizna lažnu državu Kosovo, ali de fakto da prihvati njeno postojanje i da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u Ujedinjene nacije. To je za Srbiju neprihvatljivo – naglasio je Drecun.

Govoreći o problemu preregistracija, rekao je da se mešaju uzrok i posledice.

– Uzrok je što Priština neće da formira Zajednicu srpskih opština, i što je donela jednostranu odluku o preregistraciji. Nije ostavila mogućnost izbora Srbima. A izbor je definisan, ili KM tablice koje izdaju naši organi, ili KS, statusno neutralne. Ko hoće, može da uzme i RKS. Priština je uvela samo RKS. Posledica takvog ponašanja Prištine je izlazak srpskih političkih predstavnika iz institucija. A da bi se rešio problem, mora da se reši uzrok. U predlogu EU, ne vidiimo da žele da se on reši – naveo je Drecun.

Ističe da su svi predstavnici Srbije reagovali, kada god su mogli, u međunarodnim institucijama u vezi sa nepoštovanjem Briselskog sporazuma.

– Ali, naša država nema kontrolu nad Kosovom i Metohijom, da možemo da nametnemo to. Mi možemo da tražimo od onih koji to mogu da urade prema Prištini, da je nateraju da realizuje – kazao je Drecun.

On je poručio da ne postoji mogućnost za pravljenjem novog dogovora koji bi bio drugačiji od Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine.

– On bi izašao iz statusa neutralnog okvira i isključivo bi se razgovaralo o nekoj vrsti priznanja lažne države Kosovo od strane Beograda. Za nas je ta opcija isključena. Ne postoji vlada, trenutna niti bilo koja naredna, čak i kada bi htela, da realizuje takvu odluku. Ogromna većina građana se ne slaže sa tim i svako ko bi da prizna lažnu državu Kosovo snažno iznutra destabilizuje Srbiju – podvukao je Drecun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here