M. Karović
Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, izjavio je danas da je posle postignutog dogovora, koji je doveo do uklanjanja barikada, Priština sporedni igrač, a ne činilac koji će se pitati u narednom periodu, odnosno da su stvar preuzele SAD i EU.

Drecun za Tanjug navodi da postignuti dogovor pokazuje da su Srbi bili u pravu sa svojim zahtevima, kao i da je uzrok destabilizacije ponašanje Prištine, a ne Srba sa Kosova i Metohije.

– Ovog puta je srpski narod demonstrirao veliku političku snagu, bio je jedinstven, odgovorili su na jednostrane poteze Prištine jedinstvenim nastupom na miran, demokratski način. Pokazalo se da, kada je srpski narod jedinstven i u koordinaciji sa zvaničnicima u Beogradu, to moć koja može da preokrene situaciju do mirnog rešenja i da taj glas na zapadu ne mogu da preskoče, eliminišu – kazao je Drecun.

Dodaje da je postignuti dogovor rezultat snage otpora srpskog naroda, želje da ostanu na svojim ognjištima i diplomatske borbe Beograda koja je, kako kaže, bila danonoćna.

Prema njegovim rečima, najvažnije je bilo da se postigne dogovor koji bi onemogućio Prištini da situaciju iskoristi za opšti sukob sa srpskim narodom i time dovede Beograd u situaciju da svojim snagama zaštiti srpski narod.

Kako kaže, iz iskustva se pokazalo da ne treba da se veruje da će sve što je dogovoreno biti i realizovano, ali da se treba nadati, jer bi bilo suviše politički rizično da SAD i EU prevare Beograd.

Drecun ističe da je Kfor jako bitan za bezbednost Srba na KiM i u sprečavanju Prištine da teroriše Srbe, kao i da veruje da će se držati dogovora jer im nije u interesu da se srpske snage bezbednosti pod bilo kojim opravdanjem nađu na severu Kosmeta.

– Ako bi dozvolili širi sukob sa Srbima na Kosovu, to bi bilo prihvatljivo opravdanje za odlazak naših snaga bezbednosti na Kosovo. Zapad ne bi nikako voleo to da vidi i zato mislim da će Kfor nastojati da svaku krizu, i ovu sadašnju i svaku neku buduću, dovede do situacije kada se ne prelazi kritična granica i kada ne prelazi okvire kontrolisane krize – kazao je Drecun.

Ističe i da je u juče postignutom dogovoru važno to što se Euleks obavezao da pojača monitoring u narednom periodu nad vladavinom prava, istragama, procesuiranjem, naročito kada je reč o nevećinskim zajednicama, kako bi ti ljudi imali jednak tretman u sudnicama.

Dogovor koji je postignut, kako dodaje Drecun, važan je ne toliko zbog dogovora sa Prištinom, već i zato što pokazuje da su međunarodni činioci shvatili da je Aljbin Kurti nekonstruktivan i da sa njim ne može da se dogovori, da on produkuje krizu.

– Postignut je dogovor, mi ćemo uraditi ono što je naša obaveza i očekujemo da to uradi i druga strana. Ako misli da dođe do nastavka pregovora, onda će to i uraditi. Kada govorim o drugoj strani, ne mislim na Prištinu, Priština više nije činilac koji će se toliko pitati u narednom periodu, stvar su preuzele SAD sa EU, Priština je sada sporedni igrač – zaključio je Drecun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here