pixabay.com

Direktor Američke agencije za razvoj (USAID) Mark Grin razmatrao je sa predstavnicima G7 u Parizu, 4. i 5. jula, radni okvir za suprotstavljanje “malignom uticaju Kremlja”. Prema mišljenju američke državne agencije, Rusija ne bira sredstva da širi svoj politički, ekonomski, medijski i energetski uticaj u zemljama Evrope i Evroazije, pa u dokumentu razmatraju načine za odupiranje tom uticaju Moskve.

“Uz finansiranje USAID, 11 strateških medijskih partnera povećaće svoje prisustvo u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji”, navodi se u delu izveštaja o merama koje će agencija preduzeti u suzbijanju “malignog uticaja” Kremlja.

Sve to se radi pod plaštom borbe za demokratiju i borbe protiv lažnih vesti, jer “ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera”. U dokumentu se ne precizira kojih 11 medija može da se nada finansijskoj injekciji USAID-a.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović primećuje da je glavni problem savremenog srpskog novinarstva što ne postoje snažne domaće redakcije koje bi se oduprle propagandi, bilo da ona dolazi sa Istoka, sa Zapada ili od domaćih vlasti.

– Voleo bih da imamo upliv privatnog kapitala, koji bi imao finansijski i profesionalni interes da ulaže u ovdašnje redakcije, ali toga nema jer se ovde radi o državnom novcu SAD, Britanije, Nemačke, Katara, Rusije ili Turske. Sve su to države koje pokušavaju da utiču na medijski prostor Srbije, a mi nemamo dovoljno jake redakcije da se tome suprotstave. I ti strani državni fondovi dodatno razaraju ozbiljno domaće novinarstvo – kaže Radomirović za “Vesti”.

Nije novost da su u Srbiji posle višegodišnje dominacije ispostava zapadnih medija kao što su “Dojče vele”, Radio Slobodna Evropa, Bi-Bi-Si na srpskom ili Glas Amerike poslednjih godina te kuće dobile ruski odgovor u vidu Raša tudej i Sputnjika. Ta narastajuća “meka” moć Rusije zasmetala je Zapadu do te mere da su svojevremeno poveli propagandnu kampanju protiv planetarno popularnog ruskog crtaća “Maša i medved”.

– Amerikanci nastoje da očuvaju dominaciju u celom svetu, ali postoje i objektivni procesi. Svet više ne želi da bude unipolaran, pa čak i male zemlje ne žele da se pokoravaju SAD u svojoj suverenoj politici. Zato se i one fokusiraju na druge velike sile, između ostalih, i na Rusiju – komentarisao je za RT dokument USAID Anton Morozov, član Odbora za međunarodne poslove ruske Dume.

Kada je svojevremeno osam evropskih zemalja predložilo da se Brisel energičnije suprotstavi delovanju “ruske propagande kojom se stvara pogrešna slika o EU” analitičar Đorđe Vukadovinović je u izjavi za “Vesti” konstatovao da je očigledno da se novi hladni rat sve manje prikriva.

Trifković: Rusija je nezainteresovana

Direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković smatra da upozorenje zapadnih medija na širenje ruskog uticaja nema veze sa realnošću, dok istovremeno preuveličavanje stepena srpsko-ruske saradnje u domaćim medijima omogućava vladajućem režimu da amortizuje svoju NATO agendu.

– Rusija se ponaša nezainteresovano za Balkan. Zvanična diplomatija daje podršku vladajućem režimu, a time i tvrdnjama da se saradnja naše dve zemlje uspešno realizuje i produbljuje. Uticaj ruske narodne diplomatije je beznačajan i opet usmeren ka vladajućim strukturama, kao i ruskih medija u Srbiji. Strateška politika Rusije na Balkanu nije definisana, osim energetskih projekata čija realizacija zavisi od volje EU i SAD – napisala je Trifkovićeva u autorskom tekstu.

Zapad u panici

Đorđe Vukadinović smatra da je strah Zapada donekle preteran i da je posledica nervoze, jer znaju da je u ovoj vrsti medijskog informativnog rata napad uvek donosio preimćustvo i dominaciju, što su oni izgubili sa pojavom međunarodnih redakcija Sputnjika i Raša tudej.

– Propaganda u Hladnom ratu možda je i najvažnije oružje. Prethodni Hladni rat Moskva je i izgubila upravo na terenu medijske propagande, jer u tenkovima i raketama nije zaostajala za Zapadom. Otud ovaj strah od Rusije, koja je počela da koristi sličnu matricu zarad širenja svoje istine – objašnjava Vukadinović.