Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najmanje 85 civila ubijeno je kada je vojni dron greškom pogodio posetioce verskog skupa na severozapadu Nigerije, saopštili su danas zvaničnici.

Predsednik Nigerije Bola Tinubu naredio je da se sprovede detaljna istraga o poslednjoj u nizu takvih “smrtnosnih grešaka” u borbenim zonama u Nigeriji.

Do napada je došlo u nedelju uveče u selu Tudun Biri u nigerijskoj državi Kaduna, dok su meštani slavili praznik kojim se obeležava rođenje proroka Muhameda, naveli su vladini zvaničnici.

Kako su dodali, vojska je mislila da gađa teroriste i bandite, kada je izvela napad, prenosi AP.

U napadu je povređeno jos 66 osoba, saopštila je Nacionalna agencija za vanredne situacije.

Do sada je sahranjeno 85 osoba, među kojima su deca, žene i starci, a nastavlja se potraga za žrtvama, dodaje AP.

Načelnik nigerijske vojske, general-potpukovnik Taorid Lagbadža tokom posete selu izvinio se za napad i rekao da je on izveden “na osnovu posmatranja nekih taktika koje obično koriste banditi”.

“Nažalost, izveštaji koje smo dobili pokazali su da je dron izveo napad na nedužne civile”, rekao je Lagbadža.

Nigerijski predsednik, koji prisustvuje samitu o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju, rekao je da je incident sa bombarodvanjem u selu u Tundun Biriju “veoma nesrećan, uznemirujuć i bolan “, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nigerijska vojska vodi dugotrajan rat protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje, a takođe već godinama vrši vazdušne napade i u drugim njenim delovima.

Kaduna je udaljena 163 km od prestonice Abudže i izvan je ratne zone na severoistoku, ali vojska i vazduhoplovstvo tamo intervenišu zbog naoružanih kriminalnih bandi koje napadaju sela i vrše masovne otmice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here