Drveće koje je postalo turistička atrakcija

0

Fosilni ostaci svedoče o drveću starom 60 miliona godina. Ginko biloba, koji zovu još i živi fosil, postojao je i u vreme kada su dinosaurusi nastanjivali našu planetu. Hrast može živeti duže od 500 godina, mnoge džinovske sekvoje stare su 2.500 godina, a za neke vrste bora smatra se da su stare i preko 5.000 godina.

1. AVENIJA BAOBABA: Majka šume

Baobab avenija (eng.The Avenue of the Baobabs) predstavlja grupu drveća duž prašnjavog puta na zapadnom delu Madagaskara između dva grada. Ova stabla nekada su bila sastavni deo tropskih šuma i zovu ih Majka šume. Duž avenije nalazi se na desetine stabala baobaba, koji su visoki oko 30 metara, a debljina stabla dostiže 11 metara. Neki od njih stari su više od 800 godina.

 

Ovaj upečatljiv pejzaž privlači turiste iz celog sveta i na taj način postaje jedno od najposećenijih mesta u tom predelu. Baobab drveće može da doživi i više od hiljadu godina. On pravi rezerve vode unutar stabla, koje koristi kao rezervoar u sušnom području. Njegovo lišće i voće koristi se za ishranu. 

 

2. BOŽJI KEDROVI: Hram u Jerusalimu

Božji kedrovi su poslednja šuma kedrova u planinama severnog Libana. Kedrovi su nekad prekrivale planine, ali kao najbolja drvna građa posečeni su još u 19. veku, a opstali su samo oni u nepristupačnim predelima.

 

Božji kedar se spominje u Bibliji oko 70 puta. Drevni Egipćani koristili su njegovu smolu za mumificiranje, a u antici su ga smatrali najstarijim drvetom na svetu. Solomon je njime obložio prvi hram u Jerusalimu, a Osmansko carstvo ga je koristilo za pragove železničkih pruga.

 

Danas se šuma sastoji od 375 stabala od kojih su neka starija od 3.000 godina. Njihova zaštita je otpočela 1876. godine kada je britanska kraljica Viktorija dala da se izgradi visoki kameni zid oko područja od 102 hektara kako bi se kedrovi zaštitili od koza. Danas je šuma na Uneskovoj listi svetske baštine. 

 

3. GENERAL ŠERMAN: Bivši Karl Marks

General Šerman je divovska sekvoja koja se nalazi u Sekvoja nacionalnom parka u Kaliforniji. Poznato drveće koje se nalazi u ovoj šumi predstavlja najveće drveće na svetu. Čak pet do deset najvećih stabala na svetu se nalazi baš u ovoj šumi, a General Šerman je najveći od svih sa prečnikom koji prelazi 11 metara.

 

Veruje se da je ovo drvo staro između 2.300 i 2.700 godina. Visoko je 84 metra i ima oko 1.500 kubnih metara zapremine (pola olimpijskog bazena). Tri najveće sekvoje nose imena – General Grant, Grizli Gijant i General Šerman.

 

Šerman se prvobitno zvao Karl Marks, jer je u njegovoj blizini nekada živela zajednica Marksovih sledbenika. Današnje ime drvo je dobilo kad je u kraj stigao stočar koji se za građanskog rata borio pod generalom Šermanom.

 

4. ZMAJEVA KRV: Feniksov zavičaj

Zmajeva krv je verovatno najpoznatija i najkarakterističnija biljka na ostrvu Sokotra u Jemenu. Ostrvo zovu jednim od izgubljenih svetova, sa neverovatno bogatim endemskim svetom, čak 300 biljaka ne mogu se naći nigde na svetu.

 

Herodot je pisao da je ovde feniks došao da se ponovno rodi, egipatski i grčki hramovi su ovde nabavljali tamjan za koji se verovalo da ga čuvaju leteće zmije.

 

Drvo zmajeva krv ovde ima neobičnu krošnju u obliku izvrnutog kišobrana. Bizaran oblik krošnje omogućava mu da preživi u sušnim uslovima. Nazvan je po tamnocrvenoj smoli ili zmajevoj krvi, koja se javlja čim se zaseče kora drveta.

 

5. DRVO ŽIVOTA: Poslednja rajska biljka

Drvo života je mahunasto drvo koje raste usred pustinje, u ostrvskoj zemlji Bahrein u Persijskom zalivu. Procenjuje se da je staro od 400 do 500 godina, a visoko je skoro 10 metara. Verovatno da njegovo dugačko korenje pronalazi izvore vode duboko u zemlji, ali veoma je čudno da je to jedini živi zeleni organizam koji živi u prostranoj jalovoj pustinji.

 

Lokalni doseljenici veruju da je tu zapravo nekada postojala rajska bašta. Stablo svake godine poseti oko 50.000 turista, a mnogi veruju da neki kultovi ovde obavljaju drevne obrede. Arheolozi su 2010. godine iskopali keramiku u blizini stabla, a neki od njih veruju možda potiču iz Dilmun civilizacije.

 

6. USAMLJENI ČEMPRES: Apolonova kazna

Na obali američke države Kalifornije nalazi se jedno od najčešće fotografisanih stabala na svetu.

 

Usamljeni čempres, koji se nalazi u blizini Montereja, verovatno je najpoznatija tačka duž puta koji vodi kroz pacifički rukavac. Usamljeni čempres je endemska vrsta čempresa na centralnoj obali Kalifornije. U divljini ova vrsta ograničena je na dve male populacije u blizini gradova Monterej i Karmel.

 

Ime je dobio po Kiparisu kojem je Apolon dao pripitomljenu srnu kao društvo, ali ju je Kiparis slučajno ubio kopljem. Kiparis je tražio da Apolon pusti da njegove suze zauvek teku, a Apolon ga je pretvorio u čempres, koju zovu tužnim drvetom jer biljni sok na kori drveta izgleda poput kapljica suza.

 

7. VELIKI HRAST: Dom Robina Huda

Veliki hrast nalazi se u srcu šume Šervuda, u Notinghempširu, u Engleskoj. Prema legendi, ono je bilo sklonište mnogih junaka i odmetnika, među kojima je bio i Robin Hud i njegova družina. Drvo je staro je oko 800 do 1.000 godina. Major Hajman Ruk, antikvar, primetio ga je 1970. godine i uvrstio u svoju popularnu knjigu o drevnim hrastovima Šervuda. Stoga je poznat i kao Majorev hrast.

 

8. BOAB (AUSTRALIJSKI BAOBAB): Pritvor za Aboridžine

Boab ili australijski Baobab, poznat i kao drvo zatvorenika, ogromno je i izdubljeno drvo. Nalazi se južno od Derbija u zapadnoj Australiji. Udubljenja ovog drveća poslužila su kao pritvor za australijske domoroce na njihovom putu za Derbi gde su čekali izricanje kazne krajem 19. veka.

 

U poslednjih nekoliko godina oko ovih stabala se podigla ograda kako bi bila zaštićena od oštećenja. Boab drveće raste na severnom delu Australije i u Africi i mogu biti stari po nekoliko stotina godina. 

 

9. DRVO PAMUKA: Zahvalni robovi

Drvo pamuka predstavlja istorijski simbol Fritauna, glavnog grada Sijere Leonea. Prema legendi, drvo pamuka postaje važan simbol 1792. godine kada je grupa ondašnjih afroameričkih robova, koji su stekli slobodu boreći se protiv Britanije u Američkom ratu za nezavisnost, naselila moderni deo grada. Stigli su na obalu i prišli gigantskom drvetu neposredno iznad zaliva i održali misu blagodarnosti kako bi zahvalili Bogu za slobodu. U Africi se smatra svetim drvetom i veruje se da će ljudima koji spavaju na jastucima punjenim kapok pamukom to doneti sreću i ulepšati snove.

 

10. TULE DRVO: Najdeblje na svetu

Tule drvo se nalazi u samom centru grada Santa Marija del Tule u Meksiku. Ima najšire stablo na svetu, a njegov prečnik čini trećinu njegove visine. Ono je toliko veliko da se nekada verovalo da se radi o većem broju stabala. DNK analiza je dokazala da je ipak u pitanju jedno drvo pa je sa stablom prečnika 45 metara steklo titulu najdebljeg drveta na svetu.

 

Procenjuje se da je tule drvo staro oko 2.000 godina. U ranim 90-im je otkriveno da drvo polako umire usled nedostatka vode i zagađenosti vazduha jer više od 8.000 automobila dnevno prođe obližnjom magistralom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here