Od tetke u amanet dobio Arčibalda Rajsa

0

U vilu Dobro polje II dolazio je i kralj Aleksandar
 

 

Pošto je video mnoga zverstva koja su nad nedužnim srpskim civilima počinili vojnici crno-žute monarhije, dr Rajs je otišao u srpske dobrovoljce i zajedno sa vojskom, odbijajući bilo kakve povlastice, preživeo golgotu prelaska preko Albanije i povratka u Beograd. 

 

Arčibaldova ikona

Deo sećanja na ovog humanistu i osvedočenog prijatelja srpskog naroda čuva se i u Gornjem Milanovcu, u vili Dobro polje II, sagrađenoj po istim nacrtima kao i kuća u Topčideru u Beogradu u kojoj je do kraja života, 8. avgusta 1929. godine, živeo poznati Švajcarac.

 

Iako teško razočaran ponašanjem i uvredama nekih vodećih političara, pre svih Nikole Pašića, dr Rajs nije ni pomišljao da napusti Srbiju i svoje saborce koji su ga beskrajno poštovali. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, u grobnici koju je za života izgradio sa svojim prijateljem i vernim saradnikom Alfredom Favratom, a srce mu je, po sopstvenoj želji, preneto u spomen-kosturnicu na Kajmakčalanu gde su sahranjeni posmrtni ostaci hiljade njegovih saboraca čije je herojstvo zadivilo ceo svet.

 

Jola Favrat
 

Neupućeni, a njih je mnogo više, mogu da se zapitaju kakva je veza između dr Arčibalda Rajsa i Gornjeg Milanovca. Ovu vezu svojevremeno je objasnila Savka, odnosno Jola Favrat, rođena Gačić iz takovskog sela Lozanj, koja je bila udata za Dimitrija, sina Alfreda Favrata, doživotnog Rajsovog prijatelja, koji je takođe preživeo sve nedaće srpske vojske.

 

Jola Favrat je preminula pre tri godine, a tradiciju čuvanja sećanja i zaostavštine, ali i brojne lične predmete Rajsa i porodice Favrat nasledio je Nikola Gačić, njen rođak. Zahvaljujući ovoj Šumadinki, pre dve decenije štampana je Rajsova knjiga "Čujte Srbi", čiji rukopis je Jola dugo krila. Tako su Srbi saznali kako ih je doživeo čovek koji ih beskrajno voleo i baš zato im ukazao na mane aktuelne i dan-danas.

 

Čast i obaveza: Nikola Gačić
 

– Ako na ovom svetu postoje slučajnosti, onda je moja tetka Slavka, odnosno Jola, pravi primer za to. Kao mlada, otišla je da poseti mog ujaka Rajka koji je u Lozani, u Švajcarskoj, imao veliki restoran. U tom restoranu su se sreli tetka Jola i Dimitrije, jedini sin Alfreda i Lujze Favrat koji su bili veliki prijatelji Arčibalda Rajsa. Ljubavna romansa Jole i Dimitrija krunisana je brakom u ruskoj pravoslavnoj crkvi 19. maja 1965. godine. Tetka Jola je bila do kraja života zaljubljena u svog Dimitrija koji je, kao i njegov otac Alfred, majka Lujza i njihov prijatelj Arčibald Rajs, bio očaran Srbijom i njenim narodom. Na dan venčanja Jola je preuzela i obavezu da u ime porodice Favrat čuva uspomenu na njihovog prijatelja Arčibalda Rajsa i da sačuva sve njegove lične stvari jer nije imao naslednike – objašnjava Gačić.

– Nažalost, nakon Drugog svetskog rata vila je oduzeta porodici Favrat i još mnogo toga što je pripadalo Rajsu, a teča Dimitrje je želeo da u Gornjem Milanovcu izgradi istovetnu kuću. Sagrađena je 1985. godine, ali Dimitrije nije stigao da uživa u njoj jer je ubrzo preminuo. Sahranjen je u zajedničkoj grobnici porodice Favrat i Arčibalda Rajsa. Pored njih je pre tri godine pokopana i moja tetka Jola koja je do poslednjeg dana rado pričala o svojim sećanjima na Rajsa. Poštovanje prema ovom velikom prijatelju Srbije tetka je prenela i na mene, a ja ću, kad za to dođe vreme, obavezu preneti na svoju decu Teodoru, Marka i Nemanju. Za mene i moju porodicu ovo je velika čast, ali i velika obaveza – kaže za "Vesti" Nikola Gačić.
 

Kralj krsni kum

Ideja da sagradi vilu u Milanovcu potekla je, pričala je Jola, od Dimitrija kojeg je takovski kraj podsećao na Švajcarsku i gde je želeo da provede svoje poslednje dane. Zdanje je počeo da gradi prema planu vile Dobro polje u Topčideru kojoj je ime dao kralj Aleksandar Karađorđević, čest gost u kući Arčibalda Rajsa i Alfreda Favrata. Čak je bio i Dimitrijev krsni kum.

 

Rajsova lula

Sačuvala sat, lulu i štap

Jola Favrat je sačuvala porodičnu priču Favratovih o Arčibaldu Rajsu, kao i njegove lične stvari. Pored rukopisa knjige "Čujte Srbi", tu su sat s otiskom palca čuvenog kriminologa, njegova lula, štap s kojim je prešao Albaniju, pribor za jelo kojim se služio i kralj Aleksandar Karađorđević, trokrilna ikona koju je dobio od srpskih vojnika, slike…

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here