Država da preuzme fabriku čipsa!

0

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Zečević izjavio je za čačansku televiziju Telemark da je preduzeće u blokadi zbog duga prema državi od 846 miliona dinara.

"Konverzijom tog duga, država bi mogla da postane vlasnik čipsare. Država je vlasnik 30 odsto, radnici 13 odsto, a Slaviša Purić 56 odsto akcija ‘Slap grupe’", rekao je Zečević i istakao da je jedino rešenje da država stane iza čipsare.

Zamenik gradonačelnika Saša Obradović rekao je da će grad učiniti sve da pomogne radnicima čipsare.

"Već smo danas stupili u kontakt sa predstavnikom Akcijskog fonda Ljubišom Markovićem koji nam je rekao da se već preduzimaju mere. Danas je zakazan sastanak sa Upravnim odborom ‘Slap grupe’ u Beogradu i Akcijskog fonda Republike Srbije", rekao je Obradović.

Fabrika je bez direktora 40 dana, od kada je bivši direktor Petar Govedarica napustio firmu.

"Slap grupa", koja proizvodi čips, grickalice i druge prozivode, osnovana je 1962. godine kao PIK "Čačak", a privatizovana 2005. godine kao jedno od najuspešnijih preduzeća u Čačku.

Slaviša Purić iz Beograda je postao većinski vlasnik fabrike kada je otkupio većinu akcija PIK na Beogradskoj berzi, a nakon privatizacije je promenio ime fabrike u "Slap grupa".

Prema podacima samostalnog sindikata, fabrika duguje oko 2.000.000 evra malim akcionarima, koji su bivši radnici fabrike, za neisplaćene dividende za poslednjih nekoliko godina, kao i otpremnine za 16 bivših radnika, koje je "Slap grupa" u avgustu prošle godine proglasila za tehnološki višak, u visini od po 70.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here