Država izručuje, dokazi nepoznati!

0

Žiko Mijić, Tihomir Novaković, Dragan Vasiljković, Saša Milanović, Đorđe Bubalo

 

U njemu se kaže: "Srbi za pravdu i demokratiju će nastaviti da ukazuju na nedoslednosti u zakonu koje omogućavaju da građani Australije budu podvrgnuti procesima koji ne zadovoljavaju standarde i parametre australijskog pravosuđa. Želja nam je da šira australijska javnost bude upoznata sa pravilima bez dokaza ("no evidence rule").

 

Po jednom od tih pravila nijedan građanin Australije, za kojeg se uputi zahtev za izručenje iz zemalja kao što su recimo Irak, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, neće moći da se upozna sa dokazima na osnovu kojih mu se pripisuje navodna krivična odgovornst, a kamoli da bude u situaciji da on sam pruži dokaze koji bi mogli da opovrgnu optužbe."

U saopštenju se ukazuje i "na postojanje anomalija u postojećem zakonodavstvu koje omogućuju izručenje u treće zemlje".

"Postojeći Zakon o ekstradiciji je jedan od takvih primera. Suprotno opšteprihvaćenoj međudržavnoj praksi i principima, Zakon dozvoljava kršenja principa reciprociteta što je, usuđujemo se reći, neprihvatljivo. Postojeće zakonske regulative vezane za ekstradiciju dovode u pitanje i osnovnu pretpostavku nevinosti dok suprotno nije dokazano.

 

"Srbi za pravdu i demokratiju" su čvrsti u ubeđenju da bi nadležne institucije trebalo da se pozabave ovim, za sve građane, ozbiljnim pitanjima", navodi se u saopštenju Organizacije "Srbi za pravdu i demokratiju", koje su potpisala trojica advokata Saša Milanović, Tihomir Novaković i Petar Dobrić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here