Dug “Železnica“ milijardu evra

0

 Milijardu duga: Železnice Srbije
 

Poslovanje „Železnica Srbije“ nekoliko meseci u kontinuitetu tokom prošle godine proveravala je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) MUP Srbije. Insistirali su na dokumentima o kupovini motornih vozova iz Švedske i remontovanih lokomotiva iz Slovenije; oba pravna posla urađena su nezakonito, bez tendera koji obara nabavnu cenu.

 

Iz revizorskog izveštaja vidi se kako izgleda budžetska infuzija. Država je umesto "Železnica“ 2008. godine platila 2,5 milijardi dinara za dug i kamatu. Po Zakonu o javnom dugu, te novce "Železnica“ je morala da vrati, ali nije jer, piše revizor, "službe Ministarstva finansija zadužene za javni dug nisu preduzele zakonske mere za naplatu potraživanja“.

 

Ali se formalno ne zna krivac za to što subvencija od 11,2 milijarde dinara nije umanjena za one dve i po milijarde dinara.

"UBPOK je tražio dokumentaciju za ugovore koji su u javnosti tretirani kao sporni. Ne znam šta su našli, nisu dužni da nas obaveste", kaže izvor „Blica“ u tom javnom preduzeću, uz opasku „da je u vreme tih afera nešto bilo pravno nedozvoljeno – akteri bi zaglavili zatvor, a drugo je pitanje da li je to bilo moralno“.

Državni revizor Radoslav Sretenović kaže da revizija poslovanja „Železnica“ i ostalih javnih preduzeća nije urađena jer nema dovoljno revizora.

"To je jedini razlog što nismo gledali poslovanje "Železnica“ u celini. Očekujem da ćemo ove godine kontrolisati rad javnih preduzeća, a Savet Državne revizorske institucije nije još odlučio kojih," veli Sretenović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here