pixabay.com

Ukoliko je anksioznost deo vaše svakodnevice, važno je da pronađete nešto što će vam pomoći i učiniti vaš život kvalitetnijim. Ponekad, može da bude i kombinacija stvari, terapija i meditacija, piše Mondo.

Ukoliko niste sigurni odakle da krenete, uvek je treba popričati sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

Evo odakle da krenete:

Prepoznajte okidače

To možete pokušati da uradite sami, ali ako ne uspete, potražite pomoć terapeuta. Ponekad, u pitanju su očigledne stvari, kofein, aklohol, pušenje. Ali mnogo češće, reč je o manje očiglednim uzrocima. Dugoročni finansijski ili porodični problemi su čest uzrok, i u takvim situacijama trebalo bi da potražite pomoć stručnjaka.

Kad prepoznate okidače, pokušajte da ih izbegavate koliko god je moguće, naravno.

Stresno poslovno ili radno okruženje, vožnja ili putovanja, genetika – anksioznost može da se prenosi u porodici, neželjena dejstva nekih lekova, traume, fobije različitih vrsta, određene hronične bolesti poput kardiovaskularnih ili astme, hroničan bol.

Pokušajte sa kognitivno-bihevioralnom terapijom

Ova terapijska metoda ljudima pomaže da nauče da razmišljaju na drugačiji način, i da na drugačiji način reaguju na situacije koje izazivaju anksioznost. Terapeut može da vam pomogne da uspostavite nove, zdravije obrasce koji će olakšati vaše stanje.

Meditirajte

Iako je potrebno neko vreme da usvojite tehniku koja će vam odgovarati, utvrđeno je da meditacija pomaže osobama koje pate od anksioznosti da zaustave spiralu misli koja ih vodi u teško stanje.

Ukoliko vam je teško da sedite mirno, ili imate problema sa koncentracijom, pokušajte da praktikujete jogu.

Suplementi i promena ishrane učiniće da se bolje osećate

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline, zeleni čaj, preparati valerijane mogu da pomognu. Ali, male pomake možete očekivati tek nakon najmanje tri meseca. Ukoliko uzimate neku medikamentnu terapiju, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da koristite bilo kakve biljne preparate. Uključujući i čajeve.

Vodite računa o opštem zdravstvenom stanju

Redovna fizička aktivnost, izbalansirani obroci i dovoljno sna neophodni su da biste mogli da očekujete da se osećate bolje.

Razgovarajte sa lekarom o terapijskim opcijama

Ako je anksioznost toliko izražena da vas ometa u svakodnevnom funkcionisanju, razgovarajte sa lekarom. I nemojte odbijati terapiju ukoliko vam je prepisana.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.

Važno je da znate još nešto

To što neko deluje kao da savršeno funkcioniše u životu ne znači da ne može patiti od nekog problema u vezi sa mentalnim zdravljem.

Ima ljudi koji uz odgovarajuću terapiju mogu da žive i rade potpuno normalno. Ali, ima i onih koji ulažu neverovatan napor u prikrivanje svog stanja, tako da njihovi prijatelji, kolege, ponekad čak i članovi porodice ne primete ništa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here