Duhu Beograda da dodamo evropski stil

0

Da učimo od Beča: Siniša Mali i Mihael Hojpl
 

– Imao sam priliku da upoznam gradonačelnika Beča Hojpla koji je na toj funkciji već 20 godina, koji je uspeo u te dve decenije da u potpunosti promeni način na koji Beč izgleda i živi. Moja želja bila je da predstavim strategiju razvoja Beograda i moj plan za razvoj, takođe i da naučim šta je on uradio. Beč je grad broj jedan ili dva u Evropi po kvalitetu života i onome što nudi svojim građanima – istakao je Mali u izjavi "Vestima".

 

Prihodi

– Imao sam priliku da prisustvujem prezentaciji u oblasti energetskog sektora i interesantno je da elektrane Beča, a to je upravo i preduzeće koje i Beograd ima, prave 2 milijarde evra prihoda i 50 miliona evra dobiti na godišnjem nivou. Mi o tim ciframa možemo samo da sanjamo", konstatovao je gradonačelnik Beograda dodajući da Beč ima isti broj stanovnika kao Beograd, a nekoliko puta je razvijeni.

On je kazao da je veoma zadovoljan razgovorima koje je imao u Beču i prethodno u Atini i dodao da je sve ovo što trenutno radi bitno kako bi se podigao nivo međunarodne prepoznatljivosti Beograda i na neki način doprinelo saradnji zemalja u regionu.

"Glavni gradovi su lokomotiva razvoja zemalja, a ako uspemo, a radimo na tome, da saradnju Beograda sa gradovima u regionu poboljšamo, nadam se da ćemo doprineti i poboljšanju ekonomskih i svih ostalih veza zemalja u regionu", naglasio je Mali.

On je objasnio da su u ovom trenutku tri projekta najznačajnija za Beograd u odnosu na ono što je Beč već uradio, a to su javni prevoz, upravljanje otpadom i stanogradnja. Mali je ukazao da Beč ima 200.000 stanova u vlasništvu grada, a Beograd svega 500, dodajući da je to bečka politika i način da privuku građane da ostanu u gradu, da ne odlaze u inostranstvo i ujedno tako vode i socijalnu politiku. To je, prema njegovim rečima, interesantan model.

"Njihov javni prevoz savršeno funkcioniše. Imali smo priliku da razgovaramo o tome i o planovima grada Beogarda u vezi izgradnje metroa. Sledeće godine krećemo s tenderom za javno privatno partnerstvo u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu. To je nešto na čemu je Beč prvi u Evropi – preneo je Mali teme razgovora sa gradonačelnikom Hojplom.

On je ukazao da će delegacija Beograda imati priliku da obiđe veliki broj bečkih javnih preduzeća, da se upozna sa načinom rada i organizacijom, svim onim što preduzeća u Beču izdvaja od ostalih gradova.

Mali je predstavio i projekat Beograd na vodi, ocenjujući da ni Beč, ni Atina nemaju tako veliki i značajan projekat kao što je ovaj od 4 milijarde evra.

– Nama je takav projekat neophodan jer njim pokrivamo sve ostale promene u gradu. Ono čime se ponosimo je ušće dveju reka i duh Beograda. To ne možete da napravite, to je ono što imamo, a drugi nemaju. Želimo da Beograd bude kao i sva ostala mesta u Evropi pravo mesto za život, a da se razlikuje po duhu koji drugi gradovi nemaju – zaključio je Mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here