EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji je prošle sedmice potpisao izmenjeni Zakon o predsedniku nakon što je ovaj akt drugi put izglasan u parlamentu, tvrdi da je reč o aktu koji ozbiljno devastira i atakuje na Ustav i da on u tome neće biti partner.

Đukanović je i ranije rekao da neće postupiti po izmenjenom Zakonu o predsedniku jer ga smatra neustavnim.

– Autori tog neustavnog zakona su bili kreativni. Ako je to njihov put, neka istraju, ali mene neće imati za partnera – kazao je Đukanović, preneo je portal RTCG.

Šef crnogorske države je na taj način praktično odgovorio parlamentarnoj većini da neće pokretati konsultacije o izboru mandatara za formiranje nove vlade.

Predsednik DNP i jedan od lidera DF Milan Knežević je ranije danas u emisiji crnogorskog radija najavio da će danas ili sutra Đukanoviću uputiti dopis i zatraži otvaranje konsultacija za davanje mandata njihovom kandidatu Miodragu Lekiću da formira vladu.

Knežević je rekao Lekić, prema izmenjenom Zakonu o predsedniku, može biti izabran za mandatara i bez konsultacija sa Đukanovićem.

Do izmena Zakona o predsedniku je i došlo na predlog Demokratskog fronta, pošto je Đukanović u startu ignorisao predlog stare-nove parlamentarne većine da Lekić bude mandatar nove vlade.

Đukanovićev DPS je potom bojkotovala sednicu parlamenta na kojoj su birane nedostajuće sudije Ustavnog suda.

Lekić je sinoć u emisiji RTV Nikšić rekao da je Đukanović “glavni kočničar” rešenja institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Crna Gora je proteklih nedelja pod velikim pritiskom Vašingtona i Brisela da reši političku i institucionalnu krizu prvo izbornom nedostajućih sudija Ustavnog suda, a potom raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je i jedan od zahteva Đukanovićeve DPS i stranaka tradicionalnih koalicionih partnera ove stranke, na protestima koji se već neko vreme održavaju u Podgorici.

Ukoliko, kako je, na primer juče upozorila ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon u Podgorici, nova vlada bude formirana po izmenjenom, za njih veoma spornom Zakonu o predsedniku, EU će razmotriti mogućnost zaustavljanja procesa priključenja Crne Gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here