Dukat i Sloga razgalili Nemce

0

Uspeh: Zorana Branković na sceni
 

Već duži niz godina, na ovom festivalu su prisutni i Srbi sa svojim štandom, koji drže članovi KUD-a Dukat. Specijaliteti sa Balkana, kao i naša žestoka pića, su veoma traženi i odavno poznati Nemcima.

Neumorni članovi Dukata su iz godine u godinu sve više uspevali da udovolje željama svojih gostiju, tako da je njihov štand i ove godine bio jedan od najposećenijih. Od prošle godine, na ovoj manifestaciji učestvuje i društvo Sloga iz Štutgarta, kao specijalni gost zemljaka iz Dukata. Lane su mlađani igrači Sloge svojim programom podigli na noge ceo Filingen, a ove godine i Filingen-Šveningen (stari i novi grad, koji se nalaze jedan uz drugi i koji mnogi zovu zajedničkim imenom Filingen-Šveningen).

 

Denisova zasluga

Dobru saradnju dva kluba, Dukata i Sloge, ostvario je bivši igrač Dukata i umetnički rukovodilac Denis Novaković, sada igrač Sloge, posle seobe u glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

I dok su prošle godine za svoj nastup igrači Sloge dobili na raspolaganje od organizatora pola sata u zvaničnom programu, ove godine srpske igre i numere su odjekivale Švarcvaldom – čitavih 45 minuta.

Na prostoru ispred gradske bine broj dva, u tim trenucima bilo je najviše posetilaca. Prva tačka bio je splet nemačkih, pa srpskih kompozicija na harmonici u izvođenju Milana Nedeljkovića, da bi potom Srećko Sofranić na fruli odsvirao nekoliko kola, a onda su na binu istrčali razdragani igrači Sloge sa koreografijom "Pčinje", zatresavši poprilično binu.

 

"Pozornica se tresla od silovite igre, a publika je stajala bez daha", prokomentarisao je predsednik Sloge Tomislav – Toma Sofranić.

 

Umilni zvuci: Frulaš Srećko Sofranić
 

Sledeća koreografija je bila u još bržem tempu, i to sa 12 parova. Izvodili su igre iz Crne Trave, "Ozdola ide ludo, em mlado". Publika je već uveliko bila na nogama, a kada su završili sa igranjem, mladi su sišli sa bine i pozvali sve iz publike da sa njima zajedno odigraju Moravac, pa onda Draganovo i Vlaško kolo.

Ispred bina je bila velika gužva i svi su se hvatali u kolo, veseli, nasmejani i puni volje da pravilno nauče korake naših kola.

– Vrlo dobra prezentacija i lep utisak poneli smo kući u Štutgart. Kao i uvek do sada, bili smo i ostali ponosni na svoje igrače, koji su naši pravi ambasadori i na sve načine nastoje da prenesu što bolju sliku o nama Srbima – kazao nam je predsednik kluba Toma Sofranić.

U tim trenucima su neumorni članovi KUD-a Dukat i stariji članovi Sloge vredno radili na srpskom štandu, a u kratkim pauzama su ispred štanda uspevali da "protegnu noge" – naravno, igrajući srpska kola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here