Dule skinuo i “drozdove”

0

Mnogo inata, jedna želja – zvana finale. U ćutljivom raspoloženju fudbaleri Crvene zvezde čekali su prvu četvrtfinalnu utakmicu Kupa UEFA sa Vest Bromvič Albionom. U evropskoj arhivi već su ostali berlinski Dinamo, Sporting Hihon i Arsenal, a opet, kao da to nije bilo dovoljno da jugoslovenska javnost veruje crveno-belima.

 

Heroji: Dragan Miletović, Dušan Savić i Đorđe Milovanović posle meča

Da stvar bude još čudnija, Englezi su u Beograd uoči tog 7. marta 1979. stigli s priznanjem da su našeg predstavnika – već prežalili.

 

 

"Čudno je da mnogi kod nas više veruju izjavama koje dolaze iz kluba koji tek treći put igra evropsko takmičenje", otelo se i poslovično ćutljivom treneru Zvezde Branku Stankoviću.

 

"Tačno je da su oni u vrhu engleske lige, da ove godine slave 100. rođendan i da su u ovoj sezoni izbacili i špansku Valensiju, sa sve Bonofom i Kempesom, ali – za mene je moj tim jači i perspektivniji".

U Zvezdu su, ipak, verovali njeni navijači koji su danima uoči utakmice opsedali klupske prostorije, tražeći kartu više za još jednu veliku predstavu. Samo oni i momci u crveno-belim dresovima bili su uvereni da će posle "tobdžija" pasti još jedan tim iz kolevke fudbala – popularni "drozdovi" iz Birmingema. 

 

"Nismo ni mi kanarinci", našalio se Zoran Jelikić, a onda ozbiljnije dodao:

 

"Znam da nam neće biti lako. Da Jovanovića, naše drugove iz odbrane i mene čeka težak posao, da zaustavimo Romsona, Kaningema i Redžisa. Ako na našoj "Marakani" sprečimo njihovu navalu da savlada Diku Stojanovića, tvrdim da idemo u polufinale"!

 

Golgeter Savić pred golom Vest Bromvič Albiona

Na terenu borba, ma pravi rat, za svaku loptu, za svaki pedalj. Huk sa tribina povremeno se smenjuje sa potpunim mukom. Čini se u tim trenucima da se i van kapija stadiona jasno čuje kako udara kost o kost.

 

 

"Ako su nas ovako tukli u Beogradu, šta li nas tek očekuje u revanšu", upitao se posle utakmice Cvijetin Blagojević i ne sluteći da će 14 dana kasnije i njemu i Slavoljubu Muslinu nemački sudija Šojler pokazati crveni karton…

Pogađali u finišu

 

"Izuzimajući finale, u svim ostalim utakmicama davali smo golove u poslednjim minutima utakmica. I tako smo pokazivali da smo veliki, sazreli, kao nijedna jugoslovenska ekipa pre nas", komentarisao je golgeter crveno-belih Dušan Savić.

Na loptu se kidisalo kao da je život u pitanju, a ne rezultat jedne utakmice. Vreme je neumitno prolazilo, lepote igre nigde. Ali, i ta lepota je stara čekalica. Zajedno sa publikom dočekala je 86. minut.

 

Slobodan udarac za Zvezdu. Ljubimac publike Dule Savić, koji je već za sva vremena ispisao ličnu kartu onim volejom na "Hajberiju", gleda preko živog zida u golmana Godena. Tačnije, u jedno nebranjeno ćoše. Zalet, šut, bomba! Preciznije od navođenih projektila lopta se zarila u mrežu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here