Obnova Butmirskih razgovora u aprilu?

0

 

Bosna i Hercrgovina i dalje je u stagnaciji zbog kontinuiranih svađa među njenim srpskim, bošnjačkim i hrvatskim liderima, što ometa neophodne ustavne reforme za progres u članstvu ka Evropskoj uniji i NATO.

 

Razgovori o BiH biće pokušaj da se oživi takozvani Butmirski proces, koga su prošle jeseni pokrenule EU i SAD, a koji nije uspeo da pronađe izlaz iz političkog ćorsokaka.

 

U odvojenom saopštenju, slovački ministar spoljnih poslova i bivši posrednik EU u BiH, Miroslav Lajčak izjavio je da bi EU, zajedno sa SAD, Rusijom i Turskom trebalo da pojača pritisak na bosanske lidere.

 

"Njima potpuno odgovara trenutni ćorsokak, a mi bi trebalo da govorimo jedinstvenim glasom, kao međunarodni akteri, jer sve dok lokalni lideri znaju da imaju advokate u međunarodnoj zajednici, oni će biti podeljeni i držaće zemlju podeljenom“, izjavio je Lajčak uoči subotnjeg skupa ministara spoljnih poslova EU.

 

"Najveći deo ljutnje EU usmeren je protiv lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, koji i dalje preti secesijom od ostatka Bosne i Hercegovine i osporava autoritet visokog predstavnika u BiH Valentina Incka“, piše "Dnevni avaz“.

Diplomate su nagovestili da evropske zemlje imaju dva načina da ohrabre Dodika i njegove bošnjačke oponente da pronađu sporazum – ukidanje viza za bosanske državljane i pristanak u aprilu na akcijski plan za članstvo zemlje u NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here