Ž. Marković
Kotlić do kotlića: Nadmetanje kulinara organizovano 13. put

Svake godine početkom jula na Kusjaku kraj Dunava blizu Negotina održava se celodnevna manifestacija Dunav je moje more. Tako je bilo i nedavno na obali Dunava koja je, za sve koji su se na njoj našli, bar na taj dan zamenila more, a mnogi su rekli da im je i lepše nego na moru. Mališani su nadmetali u pecanju i zanimljivim igrama, nešto stariji u kuvanju riblje čorbe, a sve generacije su uživale u veslanju, regati i muzici.

Veliko interesovanje za vožnju katamaranom

Na kraju nadmetanja su proglašeni pobednici, dodeljeni su pehari, diplome, pokloni i majice najboljim takmičarima. Kao i prethodnih godina ova manifestacija je bila veoma posećena. Među brojnim posetiocima koji su uživali rashlađujući se u Dunavu bili su i naši ljudi koji rade širom Evrope, zatekli smo one koji su došli iz Austrije, Danske, Nemačke i Švajcarske.

Manifestaciju Dunav je moje more organizovala je Turistička organizacija iz Negotina na čelu sa direktorom Dušanom Petrovićem uz pokroviteljstvo Opštine Negotin i uz pomoć Saveza ribolovaca Timok iz Negotina.

Zadovoljni: Učesnici Kusjačkog kotlića

– I ove godine na Kusjaku u okviru Negotinskog leta, smo uz podršku opštinske organizacije i sportskih ribolovaca Timok iz Negotina i sponzora Aleksandrović marketa organizovali današnje dešavanje. Drago nam je što ponovo imamo veliki broj učesnika i gostiju. U prepodnevnim časovima imali smo takmičenje u pecanju dece do 14 godina i vidim da su svi zadovoljni. U toku je spremanje ribljeg kotlića i veliko je interesovanje, sledi takmičenje u veslanju, a prijavljeno je više od 10 ekipa. Od Mihajlovca do Kusjaka je tradicionalno krenula regata, neki su prvi put vozili kanue i prešli tu deonicu, što im je bilo veoma interesantno – kaže Dušan Petrović.

Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin je zvanično otvorio manifestaciju.

Neizvesnost: Iščekivanje odluke žirija koja je čorba najbolja

– Reke nas spajaju i pružaju brojne mogućnosti za saradnju, a leti i dobru priliku za osveženje koje nam je na ovako visokim temperaturama potrebno – rekao je Ivković i poželeo sreću učesnicima, a svima na plaži dobru zabavu.

U prepodnevnim satima mladi naraštaj, devojčice i dečaci stari od četiri do 14 godina, njih 33, takmičili su se u pecanju ribe na plovak, ali i zanimljivim igrama na obali: gađanju kuglom na pet i sedam metara, gađanjem olovom u metu, a sve to su vodili, pratili i najmlađe savetovali članovi Udruženja sportskih ribolovaca Timok iz Negotina. Prema propozicijama takmičenja pecalo se dva sata, ulov se merio i vraćao u Dunav. Po 13. put je održan i Kusijački kotlić, kuvanje riblje čorbe, koja je, nakon što je žiri obavio ocenjivanje besplatno ponuđena za degustaciju svim posetiocima. Učestvovalo je rekordnih 22 ekipa.

Pogled i plaža za uživanje: Kusjak i reka su dar prirode

Posle toga je organizovano i takmičenje u veslanju, a prva tri mesta su zauzele ekipe Mrkovci, Šarani i Gold Trayan. U okviru programa Dunav je moje more priređena je i Kusjačka regata. U regati su zainteresovani učestvovali svojim plovilima, a startovalo se sa pristaništa u Mihajlovcu. Ukupna dužina kojom se plovilo bila je šest kilometara. Učesnici su dočekani na Kusjačkoj plaži.

Razveselili posetioce: Bend Žirardo kavaljeri

Ceo dan su učesnike i goste manifestacinje zabavljali bend Žirado kavaljeri, Natalija Njegušić i Stefan Nikolić Medicine band.

Najuspešniji učesnici dobili medalje i poklone

Lara i Aleksa su MVP

Kod devojčica je u pecanje ribe najuspešnija bila Lara Veljković koja je ulovila 505 grama, a samo pet grama manje drugoplasirana Mila Popović. Treća je bila Sofija Grekulović, sa ulovljenih 430 grama.

Lara je bila najbolja i u bacanju kugle na pet i sedam metara kod devojčica do 10 godina starosti. Iza nje su se našle Staša Živadinović i Popović. Kod dečaka najuspešniji ulov, 835 grama imao je Aleksa Gogović, sledili su Dejvid Barbojević (719 gr) i Milijan Jovanović (678 gr). Svi učesnici su dobili hranu za ribe kao poklon, a najbolji su nagrađeni peharima i medaljama.

Aleksa Gogović je pobedio i u konkurenciji dečaka do 10 godina u bacanju kugle na pet i sedam metara, a drugo i treće mesto su zauzeli Ognjen Popović i Lazar Boldić. Kod dečaka do 14 godina kuglu su najdalje bacili Nikola Dimitrašković, Milijan Jovanović i Pavle Lazić. Najprecizniji u bacanju olova u metu bili su Milan Isaković, Aleksa Gogović i Dejvid Barbojević.

Istančan ukus: Žiri proba uzorke

Ljubav najbolji začin

Za takmičenje u kuvanju riblje čorbe organizatori su obezbedili glavne sastojke za riblju čorbu i drva za spremanje kotlića, dok su takmičari birali ostale namirnice i dodatke za svoje kulinarske tajne. Upravo su neku tajnu imali Ivan Karalić i Darko Adamov, članovi ekipe Nema predaje, koja je prema oceni žirija spremila najbolju čorbu.

– Za najbolju riblju čorbu tajna je ljubav, prema drugarima, deci i porodici. Skuvali smo čorbu koja se prvenstveno sviđa našim najbližima – kažu Ivan i Darko.

Svaka čorba imala tajni sastojak

Iza njih su kao drugoplasirani bili Predrag Jakovljević i Bojan Omazić, članovi ekipe DDR. Treće mesto zauzela je ekipa Portiklica 3 u sastavu Boban Đukić i Goran Golubović. Titulu najmlađeg kuvara poneo je jedanaestogodišnji Nikola Prvulović, a najmlađeg šefa i vođe ekipe četrnaestogodišnji Bogdan Đurić koji je i prošle godine učestvovao.

Kao i ranijih godina, Staniša Kržanović Miročanac, vitez gastronomije i vlaške kuhinje, bio je predsednik žirija. Uz njega su riblju čorbu ocenjivali Dejan Jakovljević, dugogodišnji takmičar i sudija i Maja Martinović, kuvarica nacionalnog vlaškog restorana Miročanac.

Najmlađa takmičarka u pecanju: Dajana Barbojević

Diplome

Uz pehare i medalje dodeljene su i posebne diplome, dobili su ih Ognjen Boldić, koji je kao i prošle godine bio najmlađi član regate, četvorogodišnja Dajana Barbojević, najmlađa takmičarka u pecanju, Nikola Prvulović, najmlađi kuvar, Veseli Zaječarci, najveselija ekipa regate i etno-kuća Moravski raj iz Trstenika za poseban doprinos i dugogodišnje učešće na manifestaciji. Za doprinos manifestaciji diplome su dobili i Letnji sportski kamp, SD Pogani, Dragiša Krojtović, Aleksandar Točaković, Damir Kožiković, Sekjuriti tim Sparta i Aleksandrović marketi.

Mališanima zanimljiv srednji vek

Kutak istorije

Kao i prošle godine na Kusjaku je priređena i završnica Letnjeg sportskog kampa GK “Hajduk Veljko”, a srednjovekovna družina Pogani je organizovala radionicu gađanja lukom i strelom, kao i izložbu srednjovekovnih oružja i oruđa. Najviše su za srednji vek bili zainteresovani najmlađi posetioci.

Veliki potencijal: Dušan Petrović

Šansa za turizam

Dušan Petrović ističe da je cilj manifestacije da privuku Negotince da izađu na Dunav.

– Želja nam je da što više iskoristimo taj potencijal koji imamo na Dunavu. Pre manifestacije smo uredili plažu, ne samo za ovaj događaj nego i da bi tokom leta mogla da se koristi. Takođe, imamo tokom dana promotivnu vožnju katamaranom svakih sat vremena i vožnja je besplatna. Plaža se nalazi na biciklističkoj ruti, Euro velo 6 i onda je interesantno za bicikliste koji ovuda prolaze stalnu malo da odmore, a korist od svega imaju i vlasnici registrovanih smeštajnih kapaciteta koje imamo pored Dunava. Na kraju da kažem da mi je izuzetno drago što vidim da je lepo raspoloženje – izjavio je za “Vesti” direktor Turističke organizacije Negotina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here