AAP
Savezni blagajnik Džim Čalmers

Prema najnovijim propisima Savezne vlade, od iduće godine će biti utrostručene naknade za strane državljane koji kupuju postojeće kuće u Australiji, dok se udvostručuju takse za one čije su investicione nekretnine prazne.

– Više naknade za postojeće nekretnine podstaći će strane kupce da ulažu u izgradnju novih stambenih objekata, što stvara dodatni stambeni fond, kao i radna mesta u građevinskoj industriji i podržava privredni rast – istakao je savezni blagajnik Džim Čalmers.

Kad je reč o drugoj odluci, Čalmers smatra da će udvostručavanje naknade za prazne nekretnine podstaći strance, vlasnike kuća, da ih plasiraju na tržište radi iznajmljivanja.

Ovo udvostručavanje naknada primeniće se na sve nekretnine koje su kupljene od 9. maja 2017.

Naime, Australija se trenutno suočava sa velikkom krizom na tržištu iznajmljivanja nekretnina, a na hiljade kuća i stanova u vlasništvu stranaca zvrje prazni umesto da pojačaju ponudu.

Na pitanje koliko tačno ima praznih nekretnina u stranom vlasništvu, blagajnik Čalmers nije mogao da da precizan odgovor.

– Imamo grube procene koliko ljudi iz inostranstva kupuje nekretnine, ali ne i koliko njih drži te investicije praznim. Prema jednoj proceni, samo oko pet miliona dolara godišnje se trenutno prikupi od ovih naknada za neiznajmljene nekretnine – rekao je blagajnik.

Pored toga, Vlada će poboljšati režim usklađenosti Australijske poreske uprave (ATO), kako bi osigurala da se strani investitori pridržavaju ovih pravila. Naime, kako je istakao blagajnik, u jednoj godini bilo je zabeleženo 23 prekršaja nepridržavanja pravila.

Inače, stranim državljanima je generalno zabranjeno da kupuju postojeću imovinu, ali to mogu da učine ukoliko dođu da rade ili studiraju. Kada napuste Australiju, od njih se traži da imovinu prodaju ukoliko u međuvremenu nisu dobili stalni boravak.

Vlada namerava da sledeće godine uvede zakon za sprovođenje novih naknada, kojima očekuje da će napuniti državnu kasu za pola milijarde dolara. Pored izmena naknada i kazni, Savezna vlada, takođe, nastoji da ohrabri više stranih investitora da ulažu u projekte izgradnje za iznajmljivanje.

Prema rečima Džuli Kolins, ministarke za stanovanje, savezna vlada će osigurati da naknade za prijavu stranih investicija za takve projekte budu na najnižem komercijalnom nivou, bez obzira na vrstu zemljišta, kao što je to danas.

Predložene izmene pravila o stranim ulaganjima deo su široke agende vlade Entonija Albanezea za poboljšanje pristupačnosti i ponude stanova.

Podsticaj za ulaganje

Izvršni direktor Saveta za imovinu Majk Zorbas pozdravio je najavu Vlade da ponudi niže naknade strancima koji žele da ulažu u gradnju novih nekretnina, pošto visoke takse za strane investicije destimulišu ulaganja potrebna da bi se postigao cilj od 1,2 miliona novih domova do 2029. godine.

– Podsticanje stranih investitora da ulažu novac u gradnju nekretnina za iznajmljivanje ima smisla. Taj program može da obezbedi i do 150.000 novih domova u narednoj deceniji – smatra Zorbas.

3 COMMENTS

  1. Ovakav zakon treba i kod nas doneti. KOliko samo praznih stavnoa ima po Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, KOpu, itd. Svaki grad ih ima. Vlasnici su po inostranstvu, u Zapadnoj evropi i u regionu, na ovaj način osiguravaju svoj kapital, a tržište nekretnina i podstanari trpe.

  2. Па шта Ти шуњо за некога Ненаде плаћаш порез или власник плаћа.Шта тебе и власт брига за туђу некретнину да ли ће је дати под кирију или ће га стан или кућу држати празну.Где гђанска слобода на његову приватнос.Ти други пут б.размисли па пиши коментар ако тако познајеш добо људску слободу.Да си се супротставијо мафијашима свака част нешто доприносиш правди.

    • Pa zasto da platim nemam podstanare kuce zakljucane od posteno zaradjenog novca napravljene. Jos u vreme kad je kroz gradj. Material naplacena poreza od 40%.Posle toga opet oporezovano. A opet bih se slozio kad bi prvo politicari to ispostovali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here