KUS Duga
IZRAĐIVANE SU RUKOTVORINE: Dušica Lalić (druga zdesna) sa učesnicama

Kulturno udruženje Srba Duga iz Montekio Mađorea organizovalo je manifestaciju Putevima Homolja koja je okupila veliki broj učesnika i posetilaca, ne samo Srba, već i Italijana iz regije Veneto. Kroz više radionica predstavljena je sva raskoš bogate tradicije i kulture istočne Srbije.

Dušica Lalić, predsednica Duge ne krije zadovoljstvo i ističe da je posebno radosna što su uspeli ne samo da animiraju srpsku zajednicu, već i što je sve više Italijana, ali i pripadnika drugih zajednica uključeno i odaziva se na događaje koji organizuju u cilju afirmacije srpske kulturne baštine.

– Prezadovoljna sam održanom manifestacijom s obzirom na to da smo prvi put ovako nešto organizovali. Pripreme su zaista bile intenzivne i zahtevne. Bilo je potrebno postaviti izložbu, ali i pripremiti raznovrsnu trpezu kako bismo na najbolji način predstavili naše stare običaje i organizovali radionice kako bismo verodostojno predočili sve ono što krasi istočnu Srbiju i Homolje. Ali, uz pomoć vrednih članova udruženja uspeli smo da srpsku zajednicu prezentujemo u najboljem svetlu – kaže Dušica Lalić.

Ona s ponosom dodaje da su i gosti i učesnici zainteresovani da ovo postane tradicionalna manifestacija.

Kroz više radionica posetioci su mogli da se okušaju u izradi rukotvorina, ali i saznaju o različitim tehnikama štrikanja, heklanja i vezenja. Specijalne gošće iz Srbije bile su članice Udruženja Vredne Vlajne iz Rudne Glave. One su pripremile tradicionalna vlaška jela među kojima i plašintu i brnzeu. Baš ta dva jela su oduševila Italijane, koji ništa manje nisu uživali ni u pihtijama, homoljskoj jagnjetini i siru, jelima od koprive, sarmama, pasulju, starinskim kolačima sa pivom, pitama od jabuka i višanja, bakinim kolačima…

Naravno, da bi utisak o gastronomskom raju istočne Srbije bio kompletan, domaćini su se pobrinuli da čaše ne ostanu prazne ni homoljske rakije ni vina.

Da je Srbima iz Italije srce na Kosmetu, posvedočila je i akcija Saveza Srba. Organizovane je poseban štand sa proizvodima vrednih Srba sa prostora Kosova i Metohije i predstavljen je projekat Kupuj domaće – Kupuj sa Kosmeta, koji sprovode mladi iz južne srpske pokrajine kako bi pomogli mladim bračnim parovima i srpskim domaćinima iz Kosovskog Pomoravlja da plasiraju svoje proizvode i tome omoguće ostanak i opstanak na svojim ognjištima.

Takođe, tokom manifestacije održana je i humanitarna akcija za pomoć Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji. Ovu humanitarnu akciju Savez Srba u Italiji organizuje bez prekida već sedam godina.

– Prisutni su mogli da kupe domaće proizvode iz Kosovskog Pomoravlja, kao što su med, džemovi, slatka i domaća rakija. Zahvaljujem Savezu Srba u Italiji na podršci kao i svim članovima, gostima i učesnicima i nadam se da će sledeće godine ova manifestacija biti sa mnogo više učesnika i posetilaca – zaključuje Dušica Lalić.

IZBOR ZA NAJLEPŠU PASTIRICU: Mlade članice Duge u nošnjama
Najmlađi uče običaje
VLAŠKI SPECIJALITETI: Gošće iz Srbije spremale jela
POMOĆ SUNARODNICIMA: Kupovani su proizvodi sa Kosmeta

Etnološka zbirka

Na izložbi domaće radinosti prikazani su predmeti iz etnološke zbirke i starih veština i zanata.

– Bila je ovo prilika i da su svi zainteresovani mogli da kupe štirkane rukavice, šalove, kape, nošnju i vunene čarape izrađenje od prirodne vune i razne suvenire tipične za Homolje. Takođe i slike izrađene sapecijalnom tehnikom sa voštanim bojama i peglom – kaže Dušica Lalić.

Ona je posebno ponosna što su posetioci mogli da vide staru drvenu kolevku sa tkanom i vezenom posteljinom.

– Tako nešto ne postoji na zapadu, a i kod nas u matici se takve kolevke više ne koriste. Naše žene su nekada svoje novorođenčadi nosile u takvoj kolevci okačenoj na leđima i tako išle da rade u polje i na njivi – ističe čelnica KUS Duga.

Izložba domaće radinosti

Nagrade i revija

Na manifestaciji Putevima Homolja stručni žiri je ocenio izbor za najbolje spremljeno jelo. Prvo mesto je osvojio pasulj, koji je pripremila Ivanka Milošević. Za najlepši ručni rad je izabran heklani stolnjak sa likom Bogorodice, udruženja Vredne Vlajne iz Rudne Glave.

Održana je i revija tradicionalne nošnje i izbor za najlepšu pastiricu u kojoj su učestvovale mlade članice udruženja Duga. Za najlepšu pastiricu izabrana je devojčica Anđelina Janković.

Predsednica udruženja Duga, Dušica Lalić, uručila je pobednicima i gostima iz Srbije nagrade i zahvalnice za učešće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here