Dva konvoja otišla, treći se sprema

0

Susret u Šamcu: Domaćini sa gostima izi Nemačke
 

Dva transporta od 220 tona pomoći (hrana, sredstva za dezinfekciju i higijenska sredstva) jesu u velikoj meri bar na tren olakšali muke stanovništva Šamca, ali su nestašice hrane i dalje velike. Zajedno sa gradom Švebiš-Gmindom, u akciju su se uključili i članovi SKC "Njegoš-Tesla" i mnogi građani iz tog grada i okoline.

 

Fond Novaka Đokovića

U međuvremenu je fond Novaka Đokovića obećao gradnju dečjeg vrtića u Šamcu, ali je potrebna oprema. Ko ima mogućnosti da oko toga pomogne, može se javiti Miloradu Janceru na mejl adresu miloradjancer@web.de.

– Hrana je našim ljudima u Šamcu najpotrebnija. Ko god ne može da je sam odveze neka nam se javi, jer grad Švebiš-Gmind će uskoro slati i treći konvoj pomoći – rekao nam je Milorad Jancer. On je istakao da je od hrane najpotrebnija ona koja je konzervirana: mesne konzerve, gotova jela, gulaš, riblje konzerve, pirinač i testenina, sokovi, a potrebna su i sredstva za higijenu – za čišćenje, kao i deterdžent za pranje veša.

Jancer, koji je inače u Veću stranaca Švebiš-Gminda, zajedno sa članovima i upravom SKC "Njegoš-Tesla", doprineo je da se slike iz Šamca brzo nađu u lokalnim nemačkim medijima i da se domaća javnost obavesti šta se dešava u gradu, kome je Švebiš-Gmind pomogao u obnovi po završetku građanskog rata u BiH.

 

Gradonačelnik Rihard Arnold: U sredini
 

Upravo zbog dobre saradnje ova dva grada, gradonačelnik Rihard Arnold je posetio Šamac. Kao i ostali članovi delegacije nemačkog grada koji su zajedno sa njim pošli put Šamca, na licu mesta su se tamo složili da je stanje mnogo gore nego što se može videti na slikama. U Šamcu ih je primio načelnik Savo Minić sa svojim saradnicima, zahvalio im na velikoj i veoma važnoj pomoći, a posebno na humanosti i želji da olakšaju muke stanovništva poplavljenog područja.

 

Domaćin

Prisutnima se obratio i potpredsednik "Njegoš-Tesle", Bojan Stojčevski, da bi zahvalio svima koji su pomogli, posebno gradu Švebiš-Gmindu, firmi IDS i Bilalu Dincelu za ustupanja hale i vozila za sakupljanje, prepakivanje i distribuciju pomoći, kao i firmi "Drei König"
i Klausu Fišeru, koji je bio i najveći pojedinačni donator.

Gostima iz Švebiš-Gminda se tada lično zahvalio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da je njihova pomoć bila dragocena u saniranju posledica katastrofe.

 

Donatorsko veče

U prostorijama kluba SKC "Njegoš-Tesla" nedavno je priređena večera za humanitarce, na kojoj se prisutnima obratio gradonačelnik Švebiš-Gminda Rihard Arnold. On je zahvalio svim volonterima-vozačima koji su dopremili pomoć u Šamac. On je napomenuo da su pored hrane i higijenskih sredstava, poslati i kompjuteri za šamačku administraciju. To je, kako mu je rečeno u nemačkoj ambasadi u Sarajevu, najveća pojedinačna pošiljka upućena u BiH. On je obećao dalju pomoć Šamcu, ovoga puta oko uređivanja tamošnjih škola, doma zdravlja, vrtića i ostalih ustanova od vitalnog značaja. Arnold je posebno zahvalio Klausu Fišeru i Bilalu Dincelu na velikoj pomoći, ističući da bez njih ovako velika pomoć ne bi bila moguća.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here