Vašar okupio dijasporu

0

 

Naime, srpsko-dansko udruženje "Timok 98" i ovog puta je organizaciju pripremilo zajedno sa Mesnom zajednicom sela, Udruženjem penzionera i invalida rada Ljubičevca, zdušno pomognuti od rukovodstva Opštine Kladovo.

Na ulazu u selo stoji tabla evropski Ljubičevac, gde je u neposrednoj blizini urađena savremena bina i veliki prostor na kome se od pre pet godina na inicijativu Ljubomira Gušatovića, poznatog humaniste iz danskog Hilleroda, u isto vreme održava i seoski vašar.

Vašar je počeo fudbalskim turnirom na kome je učestvovalo osam ekipa, a pehare su osvojili pobednici Kupuzište, Kamenica i Brza Palanka, dok su pehar za fer plej, dobili igrači Podvrške.

 

Selo kao varoš

Inače, okupljeni su čvrsto rešeni da njihovo selo po uređenju dobije izgled varošice, jer pored lepog sređenog kampa na samoj obali Dunava i centra sela, liči više na gradski nego li seoski. Imaju i sobe za prenoćište, pa su im u gostima već nekoliko godina boravili studenti danskih univerziteta, sa svojim profesorima.

Drugi dan je bio posvećen nastupu nekoliko kulturno-umetničkih društava iz Srbije i susedne Rumunije i izboru lepotica. Pored onih od 18 do 35 godina, očestvovale su i one od 35 do 60 godina.

U programu su nastupili KUD Brezonik iz Brezonika, KUD Deli Jovan iz Crnajke, folklorni ansambl Dunav iz Svinite, KUD Invalida rada i penzionera Bor, KUD Amater Topolnica, KUD Polet iz Kladova i KUD Invalida rada invalidskih penzionera Kladovo.

Što se lepotica tiče u kategoriji od 15 do 35 godina za Krajinsku lepoticu proglašena je Dragana Lazarević iz Velike Vrbice, prva pratilja je Aleksandra Šterling iz Kladova, a druga pratilja Zzaklina Joković iz Kladova.

U kategoriji lepotica preko 36 godina titulu prve dame Krajine odnela je Milka Balač iz Svinite u Rumuniji, prva pratilja je Gordana Babić iz Kladušnice, a druga, Vera Kurić iz Svinite.

 

Timok pomaže Srbiji

Vukman Krivokuća je u svom obraćanju prisutnima istakao da su članovi dansko-srpskog udruženja "Timok 98" sa predsednikom Ljubomirom Gušatovićem godinam dopremali izuzetno značajne količine humanitarne pomoći, ne samo Kladovu, već celoj Srbiji. Prvenstveno je reč o medicinskoj opremi i škloskim učilima.
Arežina je emotivno istakao da us građani Opštine Kladovo, ponosni na 7.000 svojih sugrađana koji žive i rade u inostranstvu, jer su pokazali veliku ljubav prema svom zavičaju, stalno dopremajući humanitarnu pomoć i da će zato opštinsko rukovodstvo uvek pružati svu pomoć u akcijama, koje sprovode na uređenju mesnih zajednica.

Za Mis frizure proglašena je Marija Sandulović iz KUD Polet, a za najlepšu članicu KUD Marija Jojkić, takođe iz Poleta.

Saboru dijaspore, naših Skandinavaca i ove godine je pored niza uglednih gostiju, prisustvovali predstavnik Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Vukman Krivokuća i predsednik Opštine Kladovo Radovan Arežina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here