Pexels

Održavanje nivoa visceralne masti na minimumu je ključno za zdravlje celog organizma. Poznato je da ishrana bogata zasićenim mastima i šećerom povećava visceralnu masnoću, a isto tako određena hrana može pomoći da se ona smanji.

Jedna studija pokazala je da dve biljke koje često koristimo prilikom kuvanja imaju efekte na smanjenje visceralne masti, a to su origano i peršun.

Naime, istraživanje iz 2012. godine otkrilo je da karvakrol – fenol koji se nalazi u esencijalnom ulju koje proizvodi origano, može smanjiti masnoću.

Da biste od origana dobili najviše koristi za smanjenje masti, treba da uključite ulje origana u svoju ishranu, a ono se može uzimati i u obliku suplemenata.

Odvojeno istraživanje, objavljeno 2018. godine, navodi da je konzumiranje peršuna takođe odlično za gubitak visceralne masti. Takođe se, u okviru studije, pokazalo povećanje antioksidativne aktivnosti u telima onih koji su jeli peršun.

“U zaključku, gubitak težine uz pomoć peršuna, pored dijete za smanjenje telesne težine, može smanjiti težinu i indeks telesne mase, kao i povećati aktivnost antioksidativnih enzima kod gojaznih subjekata”, navodi se u pomenutoj studiji.

Glavni uzroci nakupljanja visceralne masti su konzumiranje previše masne hrane i nedovoljna fizička aktivnost, te stručnjaci navode da pre svega treba promeniti životne navike u celosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here