Treći dan na Svetskom prvenstvu u Kini po uzbuđenjima u završnici tri utakmice ravan 14. oktobru pre 40 godina. 

Turcima se izmigoljila pobeda protiv Amerikanaca (93:92), Grci su promašili slobodno bacanje za produžetak protiv Grka (79:78), a Dominikana je sačuvala dva poena prednosti u poslednjem minutu susreta s Nemcima (70:68). To su rezultatski bile najneizvesnije utakmice trećeg dana Mundobasketa na Dalekom istoku, a u istom delu sveta, pre četiri decenije, poslednji put se i desilo da na svetskom košarkaškom šampionatu u jednom danu dve pobede budu s jedan razlike, a jedna s dva.

Jedan od tih uspeha je i jedna od najvećih pobeda u istoriji naše košarke. Istini na volju, u finalu Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u Manili 1978. igran je i produžetak, a rezultat je glasio 82:81 za “plave” (9:8 u produžetku). Ranije, u istoj dvorani, u meču za bronzanu medalju, Brazil je savladao Italiju sa 86:85.

Tog 14. oktobra, u drugoj dvorani u glavnom gradu Filipina, Amerikanci su u meču za peto mesto pobedili Kanađane sa 96:94.

Ko će s kim igrati u završnici prvenstva bilo je odlučeno po plasmanu u polufinalnoj grupi. Jugoslavija je bila prva, SSSR drugi, Brazil treći…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here