Pixabay
Ilustracija

Iako vam se orašasti plodovi i žitarice čine kao dobar izbor, budite pažljivi u konzumiranju istih, jer vam dodaju centimetre.

Ukoliko pripadate onoj grupi žena koje su opsednute kilogramima i nikako da se reše viška oko struka, važno je da znate šta je od namirnica potrebno da unosite u organizam.

Čak i zdrave namirnice mogu dovesti do taloženja masnoća na vašem struku, ali i do nekih zdravstvenih problema kao što je nagli skok šećera u krvi, pa je potrebno ograničiti njihov unos.

Nutricionistkinja Destini Moody istakla je da je naročito s dve vrste namirnica potrebno biti oprezan, a to su orašasti plodovi i žitarice koje uglavnom jedemo za doručak.

Žitarice za doručak

Mnogi ljudi upravo žitarice biraju za ručak ili užinu. Osim što je praktičan način pripreme i ne oduzima mnogo vremena kada smo pretrpani obavezama, deluje i kao da su zdrava opcija za početak dana. Međutim, važno je da obratite pažnju na kvalitet namirnica, jer sadrže veliki udeo šećera i rafiniranih ugljenih hidrata. Takođe, sadrže i malo vlakana, što znači da posle tog obroka nećete biti dovoljno siti.

Orašasti plodovi

Bogati su hranjivim materijama i zdravim mastima, što je dobra zamena za čips i druge nezdrave namirnice. Međutim, orašasti plodovi su veoma kalorični i potrebno ih je umereno konzumirati. Bogati su i vitaminom E koji je oksidans našem organizmu, a u kombinaciji sa drugim zdravim mastima smanjuju rizik od srčanih bolesti. Međutim, 100 grama orašastih plodova može da sadrži i do 500 kalorija, što je otprilike kao jedan uravnoteženi doručak sa svim potrebnim nutrijentima.

Nutricionistkinja naglašava i da su orašasti plodovi uvek bolji izbor od keksa i čokolade, ali da je neophodno da pripazimo na veličinu porcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here