T. Barbulović
Zajedništvo: Svi vernici učestvovali u slavskom obredu

Vernici parohije Sv. Velikomučenika Georgija za Kraljevinu Dansku proslavili su u jednom danu dva velika praznika, Sv. Georgija i Sv. Vasilija Ostroškog. Zbog ovogodišnjeg poklapanja datuma Vaskrsa i Đurđevdana, oni su odlučili da svoju parohijsku slavu proslave u istom danu sa Sv. Vasilijem Ostroškim.

U slavu ova dva velika sveca u crkvi se okupilo puno naroda. Liturgiju je služio paroh Milan Gardović, a posle pričešća pristupilo se rezanju slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin parohijske slave bio je mladi Radovan Stanić, sa mlađim bratom Jankom i roditeljima Marijom i Kostom. Za narednu godinu slavu je preuzeo Nenad Stešević.

Deljenje kolača: Radovan Stanić i Nenad Stešević sa ocem Milanom

U kratkom obraćanju sveštenik Milan je kroz istorijsku i versku dimenziju ukazao na značaj ovih svetaca u pravoslavlju. Takođe, narodu je preneo dobre vesti koje se tiču samog ulepšavanja hrama.

– Uskoro će u crkvu stići dve nove ikone, Hristova i Bogorodična. Biće u drvetu, oslikane sa 24 karata zlata – naveo je otac Milan.

Takođe, porodica Stešević je donirala dva stalka za ikone, a sve za molitveno sećanje na njihovog sina Petra. Takođe je naručen i stalak za Sveto Jevanđelje. Promeniće se i sasude za pričešće i krst koji ide u kompletu sa sudovima, a koje služe za sve sveštenoslužitelje, i u parohiji u Kopenhagenu, ali i u parohiji Sv. Dimitrija u Silkeborgu. One su dar porodice Stojanović.

Praznični ručak u crkvenoj sali

– Eto, dragi moji parohijani, kao što vidimo naš hramovi u Kopenhagenu i Silkeborgu se sve više ulepšavaju svetim stvarima koje bi svaka crkvena opština trebalo da ima. Tako da ako neko od vas želi da pokloni, za zdravlje svoje porodice ili za upokojene svoje drage možete se javiti nekom iz Crkvenog odbor – istakao je sveštenik Milan.

Posle deljenja nafore nastavljeno je druženje u crkvenoj sali. Domaćini slave, uz ispomoć Kola srpskih sestara priredili su bogat ručak.

Dar kola srpskih sestara: Odežda za sveštenika

Nova odežda

Kolo srpskih sestara iz parohije u Sikeborgu će kupiti jednu odeždu. Ovim činom će započeti rešenost da se svake godine kupi po jedna odežda, kako bi obe parohije imale svih šest vrsta kompleta odeždi koje sveštenstvo koristi tokom godine. Za sada sveštenik koristi svoje privatne odežde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here