pixabay.com

Zalihe američkih obveznica u Saudijskoj Arabiji pale su na najniži nivo u više od šest godina, piše “Blumberg”.

Zalivska zemlja je u junu prodala više od tri milijarde dolara državnog duga SAD, dok je njihov sused, Ujedinjeni Arapski Emirati prodao skoro četiri milijarde dolara.

Naftne države u regionu Persijskog zaliva traže nove načine za investiranje kako bi ostvarile veće prinose u svetu kome je dosta hegemonije američkog dolara.

Iako “BlUmberg” saudijska ulaganja u “rizičnu imovinu” (sve osim nafte) poput proizvođača električnih vozila “Lucid”, “Uber” ili fudbalski klub “Njukasl” predstavlja kao moguće potencijalne gubitke za Kraljevstvo, globalno gledano, preraspodela saudijskog bogatstva mogla bi da dovede do viših američkih kamatnih stopa.

Kina je takođe rasprodala američke obveznice u vrednosti od 11,3 milijarde dolara, kako bi svoj “dolarski novčanik” svela na najniži nivo od sredine 2009. Japan i Velika Britanija bili su među najvećim kupcima onoga što se i dalje smatra jednim od najsigurnijih sredstava za posedovanje.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik nafte i stub petrodolarskog sistema uspostavljenog 1970-ih koji se oslanja na cene izvoza sirove nafte u američkoj valuti. Iako je decenijama održavala vezu sa dolarom i ulagala u američku imovinu, sada nastoji da ojača svoje odnose sa ključnim trgovinskim partnerima, uključujući Kinu, kao deo napora da diverzifikuje ekonomiju dalje od energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here