Hadži Marko Vujičić

U Mladenovcu i Koraćici danas i sutra održava se centralna manifestacija povodom 200 godina od smrti kneza Vićentija Petrovića, najbližeg saradnika vožda Karađorđa i jedne od najznamenitijih ličnosti Srbije s početka 19. veka.

U svečanoj sali “Dr Elsi Inglis” u Mladenovcu večeras u 18 časova održaće se naučna tribina sa predavačima Veliborom Vidićem, istoričarem i Markom Stojanovićem, publicistima koji će osvetlili život i delo kneza Vićentija, ali i Prvog i Drugog srpskog ustanka.

U subotu, u 11 časova, na Jovićkom groblju u Koraćici, uz državne i vojne časove održaće se parastost i polaganje venaca na njegov spomenik.
– Zbog pandemije Covid-19 ceo događaj smo morali da svedemo na minimum i uz striktno poštovanje svih epidemiološkim mera. Ali, ova manifestacija će ubuduće biti tradicionalna jer život i delo kneza Vićentija Petrovića to zaslužuju – kaže Hadži Marko Vujičić, inicijator ovog događaja koji organizje opština Mladenovac.

Vićentije Petrović (1760-1820), bio je vojvoda gročanske nahije koji je rame uz rame sa voždom Karađorđem prošao sve okršaje protiv Turaka i u Prvom i u Drugom srpskom ustanku. Ostaće upamćen i kao oslobodilac i komandant Beograda.
O ovoj istorijskoj ličnosti je jako malo istoriografskih podataka, uključujući i onaj kako je izgledao.

Hadži Marko Vujičić

Jedan od najpriznatijih srpskih umetnika, autor nekih od najviših ordenja SPC, akademski vajar i dizajner Ljubiša G. Mančić je za potrebe “Vesti” napravio grafiku – portret kneza Vićentija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here