EPA

U Srbiju se iz EU vraćaju uglavnom oni koji nemaju rešeno pitanje statusa – dozvole boravka u nekoj od zemalja. Međutim, za Dojče vele je iz Brisela potvrđeno da postoji mogućnost privremene legalizacije boravka.

Srbija će dva puta dnevno slati avione “Er Srbije” u evakuaciju srpskih državljana koji su ostali u inostranstvu zbog prekida međunarodnog saobraćaja i pandemije koronavirusa, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Zahtevi sa povratak u Srbiju stižu sa svih strana, ali će prioritet u evakuaciji imati učenici, studenti, osobe koje su se u inostranstvu nalazile na lečenju i oni koji su bili na službenom putu.

U međuvremenu, u Srbiju stižu avioni sa srpskim državljanima koju su se u momentu proglašenja pandemije našli u državama širom sveta, ali i autobusi iz okolnih zemalja – Slovenije, Mađarske i Austrije.

Legalizacija boravka u EU

U Srbiju se vraćaju uglavnom oni koji nemaju rešeno pitanje statusa u zemljama Evropske unije i tamo su išli da rade neke poslove zahvaljujući bezviznom režimu, napomenuo je Dačić.

Sve ostale koji nisu u prioritetnim grupama, šef diplomatije poziva da ostanu gde su se zatekli. Međutim, mnogima od njih bi u periodu vanrednih okolnosti moglo da istekne dozvoljenih 90 dana za boravak u Šengen zoni bez vize. Oni strahuju da bi u slučaju prekoračenja mogao da dobije višegodišnju zabranu ulaska u zemlje Evropske unije.

Međutim, iz Evropske komisije za DW kažu da će građanima u takvoj situaciji biti omogućeno da produže boravak bez sankcija. “Oni koji ne mogu da napuste Šengen zonu po isteku vize za kraći boravak, viza se može produžiti do maksimalnog boravka od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana”, stoji u odgovoru iz Evropske komisije.

Građanima bi u ovom slučaju trebalo da se izda nacionalna viza za dugotrajni boravak ili boravišna dozvola koja bi pokrila produženi boravak u zemljama Šengena. Takva mogućnost, dodaju, već je predviđena viznim propisima, a apliciranje za produžetak vize u slučaju “više sile” se ne naplaćuje.

“I uopšte, za državljane trećih zemalja koji su nasukani u Evropskoj uniji, i kao rezultat toga prekorače svoju kratkoročnu ili dugoročnu vizu ili dozvolu boravka, ili koji ostaju izvan dozvoljenog maksimalnog perioda boravka bez viza, graničari uvek mogu da naprave izuzetak ako je prekoračenje ispravno dokumentovano”, dodaje se u pisanom odgovoru iz Evropske komisije.

Adresa je Ured za strance

Za izdavanje nacionalnih viza i boravišnih dozvola zadužene su države članice u kojima su se državljani trećih zemalja zatekli. U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova za DW objašnjavaju kako bi ta procedura trebalo da izgleda.

„Trebalo bi da se pre isteka 90 dana obrate Uredu za strance u njihovom mestu boravka – u slučaju nužde i putem imejla – i da uz svoje personalije zamole da se njihov boravak legalizuje. Već i sam zahtev za sebe čini da je boravak dozvoljen sve do odluke Ureda za strance”, navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova u pisanom odgovoru za DW.

Prema najavama ministarstva spoljnih poslova, svima koji uđu u Srbiju, prvo će biti urađeni testovi na korona virus, a potom će u zavisnosti od rezultata biti smešteni u različite vrste karantina. Državljani Srbije koji su se do sada vratili u zemlju su u najboljem slučaju upućeni u samoizolaciju, dok je jedan deo njih upućen u dva prihvatna kampa, jedan kod Subotice i drugi u selu Morović kod Šida.

Putnici koji su dospeli u kampove žalili su se na loše higijenske uslove, ali je Ministarstvo odbrane u saopštenju odbacilo takve navode, napominjući da je centar proteklih godina bio korišćen za smeštaj migranata i da je bio “često kontrolisan od brojnih međunarodnih organizacija, bez ijedne primedbe”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here