EPA/Clemens Bilan
Berlin

Da li Nemačka sme već da razmišlja o ukidanju restriktivnih mera i raspravlja o njihovom ublažavanju?

Poiltičari kažu da je za to prerano, dok sve više uglednih stručnjaka tu raspravu podstiče i nudi predloge, piše Dojče vele.

– Uprkos tome što se u Nemačkoj smanjuje broj novih infekcija koronavirusom, prerano je govoriti o poboljšanju situacije – kaže Lotar Viler, predsednik Instituta Robert Koh, po čijim podacima je do sada bilo inficirano ukupno više od 103.000 ljudi, od kojih je izlečeno 33.300 a umro je 1861. Sada je u Nemačkoj infiicirano oko 68.000 ljudi.

Mada u Nemačkoj nije proglašeno vanredno stanje, javni život je potpuno zamro, a radi samo ono što je neophodno za svakodnevne potrebe ljudi. Ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da su građani uglavnom zadovoljni merama vlasti, podržao ih je i akademski deo društva, dok im se privreda gunđajući povinovala.

Koliko će sve ovo trajati?

Međutim, kako vreme prolazi sve glasnija je diskusija o tome da li su restriktivne mere još rimerene a pre svega se postavlja pitanje – koliko će trajati. Mnogi ključni političari na to imaju kratak odgovor: budite strpljivi.

– Vlasti u Nemačkoj su zaslužile veliko priznanje za aktivnosti u korona-krizi, ali greše u tome što odbijaju raspravu o ublažavanju i kraju ograničenja – kaže profesor teologije Peter Dabrok, predsedavajući nemačkog Saveta za etiku.

On ne prihvata kontraargument političara koji kažu da ne žele da bude lažnu nadu: “Ljudima je nada potrebna, ona ih motiviše da istraju.”

“Do sada preduzete mere vlasti su uglavnom paušalne, nediferencirane i ne baš precizne”, kaže 14 autora studije Održiva borba protiv pandemije koronavirusa.

Ništa od vakcine pre 2021.

Oni polaze od toga da pre 2021. nije realno očekivati efikasnu vakcinaciju ili terapiju. A ako se uspori širenje infekcije, što je cilj dosadašnjih mera u Nemačkoj, pandemija može da potraje – i to ne samo nekoliko meseci, već i dobar deo naredne godine. To znači da borba protiv koronavirusa mora mnogo više da liči na maraton nego na sprint.

Pri postepenom ukidanju restrikcija trebalo bi u obzir uzeti četiri kriterijuma: rizik od infekcije SARS-Cov-2 i od teškog oboljenja Covid-19, relevantnost nekog područja poslovnog i društvenog života i mogućnost uvođenja i poštovanja mera zaštite.

Ovi stručnjaci recimo predlažu da bi prvo trebalo otvoriti sektore sa malim rizikom od infekcije, kao što su visoko automatizovane fabrike i one u kojima su manje ranjivi ljudi, kao vrtiće i škole.

Podsećamo, Nemačka ima 83 miliona stanovnika, od kojih su oko polovina zaposleni, a četvrtina penzioneri – privreda je najjača u Evropi, četvrta u svetu, a BDP po glavi stanovnika je na 8. mestu u EU i na 18. mestu u svetu.

2 COMMENTS

  1. Odkud ova plava reka, ova plava voda u Berlinu ?? Pa crna je, u najbolju ruku tamno zuta !! Dodjite i vidite …

  2. Nemačka vlast bez problema može da žrtvuje deo radnog sektora,industrija ne može da stane ni pod razno,..a reke su u raznim bojama u zavisnosti kojom farbaju povrće,voće ,igračke,nuklearke.,pa ispuste u reku višak kroz “eko filtere”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here