pixabay.com

U anketi urađenoj po nalogu Prvog programa nemačke televizije, 63 odsto ispitanika izjavljuje da se boji da će Nemačka biti uvučena u rat. istovremeno, većina smatra da Berlin ne treba da bude uzdržan u podršci Kijevu, prenosi Dojče vele.

Aktuelna redovna anketa “Dojčlandtrend” (Trend Nemačke) koja se radi po nalogu Prvog programa nemačke televizije (ARD), pokazuje da se 63 odsto građana Nemačke plaši da bi njihova zemlja mogla da bude uvučena u rat u Ukrajini. Uprkos tome, većina ispitanika zastupa stav da se nemačka Vlada ne mora uzdržavati u podršci Ukrajini.

Nemačka Ukrajinu u ratu sa Rusijom podržava isporukama teškog naoružanja i obukom ukrajinskih vojnika koju obavlja Bundesver. Najmanje je raširen strah kod pristalica Zelenih (46 odsto), a najviše kod pristalica Alternative za Nemačku (AfD) – 77 procenata. Dok je 73 odsto žena zabrinuto, muškaraca je svega 51 odsto.

U anketi se tradicionalno postavlja i pitanje: Da su u nedelju savezni izbori, koju stranku biste birali?

Na to takozvano “nedeljno pitanje” ispitanici u Nemačkoj odgovorili su na sledeći način: Savezni i bavarski demohrišćani udruženi u Uniju (CDU i CSU) dobili bi 26 odsto, slede nemačke socijaldemokrate (SPD) sa 22 odsto. Za Zelene bi se odlučilo 20 odsto ispitanika, a za Alternativu za Nemačku 11 odsto. Liberali (FDP) bi imali osam procenata podrške, Levica bi došla do četiri odsto. Ukupno bi aktuelna vladajuća koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala imala 50 odsto podrške ispitanika.

U poređenju s prethodnom anketom koja je sprovedena 28. aprila, rezultat demohrišćana je nepromenjen, socijaldemokrate su izgubili dva odsto podrške, dok su Zeleni za isto toliko procenata popravili svoj rezultat. Time oni beleže najbolji rezultat od jula prošle godine. Liberali su izgubili jedan odsto podrške, Alternativa za Nemačku ostaje na istom, dok je Levica popravila svoj rezultat za jedan odsto.

“Dojčlandtrend” je anketa koju od 1997. sprovodi agencija Infratest dimap po nalogu Prvog programa nemačke televizije (ARD) i nekoliko dnevnih listova. Pitanja se postavljaju telefonski, slučajno izabranim punoletnim građanima Nemačke s pravom glasa, a broj ispitanika varira između 1.000 i 1.500. Uoči saveznih izbora anketa se sprovodi češće.

3 COMMENTS

  1. Svako normalan bi trebao da se boji rata. Niko ne voli da vidi traktorske kolone, uplasenu djecu, smrt i razaranja. Samo kriminalci bez empatije. Nazalost takvih je jako puno.

  2. Da. Slazem se s tim. I pocetak i kraj rata se znaju. Ko i kod nas kad su nam unistavali nasu Jugu. Evo ih sad 6 nekakvih drzavica. Upinju se iz petnih zila da dostignu bar donekle dostignuca SFRJ. Sad vec znamo da nikad nece biti u stanju da dostignu zemlju koju su domaci izdajnici sa svetskom bagrom unistili, rascepkali i narode posvadjali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here