Tanjug/AP
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson je saopštio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Konzervativne stranke, ali da će ostati na funkciji predsednika britanske vlade do izbora novog partijskog lidera.

Džonson je u obraćanju javnosti rekao da je jasno da je volja Konzervativne stranke da se izabere novi partijski lider, a samim tim i novi premijer. Džonson kaže da proces izbora novog lidera počinje odmah, a da će raspored koraka koji slede biti objavljen sledeće nedelje.

– U politici niko nije nezamenljiv. Naš briljantni sistem stvoriće novog lidera koji će voditi ovu zemlju napred kroz teška vremena – poručio je.

Moramo da nastavimo da rastemo, nastavimo da oslobađamo potencijal svakog dela Ujedinjenog Kraljevstva, nastavio je Džonson.

Džonson je rekao da je tužan što odustaje od najboljeg posla na svetu, a svojim sugrađanima je poručio da će aktuelna vlada nastaviti da brani njihove interese do izbora novog premijera.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče posle više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je više od 40 članova njegove vlade ponelo ostavku.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vreme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vreme karantina.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera, pre nego što ga je unapredio.

Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto zamenika partijskog “biča” u parlamentu, posle optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here