Edati: Uradio pogrešno, ali legalno

0

Beta/AP/M. S.
Bez kajanja i srama: Sebastijan Edati
 

Iako je najavljivan kao "zemljotres" u velikoj koaliciji, budući da je zbog istog slučaja u februaru bivši ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (CSU) morao da podnese ostavku, što je izazvalo ogorčenje bavarskih demohrišćana, nastup Edatija, koji je protekle mesece proveo u azilu u Maroku, bio je pre neubedljiv pokušaj jednog palog političara da objasni da je ono što je uradio "bilo pogrešno, ali legalno".

Otkup greha

Bivši poslanik nije izneo detalje iz sudskog postupka koji je u toku, ali je rekao da je nadležni sud spreman da mu ponudi nagodbu i obustavi istragu u zamenu za novčanu kaznu.

Iako je priznao da s moralne strane njegovo ponašanje nije bilo u redu, on je tvrdio da se ne radi o "kapitalnom zločinu" i na tome da se privatni život pojedinca, dokle god nije kažnjiv – nikoga ne tiče.

Mada je naglasio da se "ne radi o osveti, već o objašnjenju", on je ipak prozvao svoje partijske kolege, šefa frakcije SPD-a Tomasa Opermana i poslanika Mihaela Hartmana. Hartman ga je, kako je rekao, sredinom novembra prošle godine na marginama partijskog kongresa u Lajpcigu obavestio o istrazi uperenoj protiv njega, sa čime je bio upoznat i Operman.

Juče je Edati dao izjavu i pred parlamentarnim istražnim odborom, gde je trebalo da objasni da li su ga partijske kolege unapred obavestile o istrazi, što bi moglo da ima političke posledice po vrh SPD-a.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here