EK: Zabrinuti smo za evro!

0

Velike razlike u konkurentnosti pojedinih članica i neravnoteža koja proističe iz toga "izazivaju ozbiljnu zabrinutost za evrozonu u celini“, navodi se u dokumentu Generalne direkcije privreda i finansije koji je pripremljen za ministre finansija evrogrupe, saznaje "Špigel onlajn“. Stručnjaci strahuju da razlike između pojedinih zemalja koje su uvele evro "slabe poverenje u zajedničku valutu i ugrožavaju opstanak monetarne unije“.

 

Vlasti u Briselu posebno zabrinjava situacija u zemljama koje su proteklih godina napravile ogromne budžetske deficite. Zahvaljujući niskim kamatama te članice godinama su živele od kredita. Sada te zemlje, pre svega Španija, Irska i Grčka, ne znaju kako da izađu na kraj sa ogromnim manjkom u budžetima.

 

"Kombinacija sve manje konkurentnosti i sve većih državnih dugova izaziva uznemirenost“, kaže se u ekspertizi.

 

 

Kao izlaz stručnjaci EU predlažu sanaciju budžeta i hitne reforme. Visina zarada mora se dovesti u sklad sa smanjenom produktivnošću i manjom konkurentnošću.

Razumljivim jezikom rečeno: zaposleni moraju da se pomire sa manjim platama. U dokumentu se upozorava i da se zbog mera štednje i reformi mora računati i na značajan porast nezaposlenosti. Osim toga, stručnjaci upozoravaju da se sve mere moraju preduzeti što pre, jer što se više bude kasnilo biće veća socijalna cena.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here