SZO: Svet prolazi kroz pravu pandemiju!

0

Specijalizovana agencija Ujedinjenih Nacija je saopštila kako su naučno pogrešni i istorijski netačni navodi da je SZO stvorila "lažnu pandemiju" kako bi donela ekonomsku dobit industriji, prenelo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

 

U Ženevi je u subotu završeno 126. zasedanje Izvršnog odbora SZO na kome je učestvovao i ministar zdravlja u Vladi Srbije. Članovi Izvršnog odbora su, između ostalog, razgovarali i o pandemiji virusa A (H1N1).

 

SZO podseća da su laboratorijske analize pokazale da je virus gripa A (H1N1) genetski i antigenski potpuno različit od drugih virusa gripa koji cirkulišu u svetu, a da su epidemiološke informacije, koje su dale vlasti Meksika, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, potvrdile da postoji prenošenje zaraza sa čoveka na čoveka. Kliničke informacije, naročito one iz Meksika, ukazivale su da virus može da izazove i teško oboljenje i smrt.

 

U to vreme izveštaji nisu upućivali na pandemiju, ali kada su ove informacije razmatrane zajedno, predstavljale su veoma ozbiljno upozorenje i SZO i drugim organima odgovornim za javno zdravlje da treba da budu spremni za pojavu pandemije A H1N1, ukazano je u izjavi.

 

"U toku razvoja pandemije kliničari su identifikovali veoma težak oblik primarne virusne upale pluća, koja je rapidno napredovala i često uzrokovala smrt kod obolelih, što nije uobičajeni oblik bolesti kod sezonskog gripa. Iako su ovakvi slučajevi bolesti bili relativno retki, bili su teško breme na jedinice intenzivne nege", navela je SZO.

 

U saopštenju se podseća da je geografsko širenje bilo izuzetno naglo i da je do 29. aprila 2009, SZO izvestila o laboratorijski potvrđenim slučajevima u devet zemalja, a već šest nedelja kasnije, 11. juna, u 74 zemlje i teritorije, u više od dva svetska regiona SZO.

 

"Ovo geografsko širenje je razlog koji je naveo SZO da pozove na podizanje nivoa pandemijske faze i da na kraju proglasi da je počela pandemija. Do 1. jula, 120 zemalja i teritorija je potvrdilo slučajeve zaraze novim virusom gripa".

 

SZO je pozdravila svaki legitiman proces revizije koji može da doprinese poboljšanju rada SZO, ali je saopštila da "svet prolazi kroz pravu pandemiju" "Opisi pandemije kao lažne su pogrešni i neodgovorni," zaključeno je u izjavi SZO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here