Tanjug
Evropska unija

Evropski proizvođači kasne u trci za proizvodnju električnih automobila.

Ako rast državne podrške strateškim industrijama rizikuje da preraste u globalni rat subvencijama, onda je Evropska unija možda upravo pokrenula jednu od svojih najvećih trgovinskih bitaka.

Pošto se evropski zvaničnici plaše da su milioni radnih mesta u automobiliskoj industriji na kontinentu ugroženi zbog rastućeg kineskog izvoza električnih vozila, Evropska komisija je u sredu pokrenula istragu o finansijskoj podršci Pekinga industriji električnih vozila.

Istraga, koja bi mogla da potraje i do devet meseci, verovatno će rezultirati novim tarifama na uvoz kineskih električnih vozila i dovesti u pitanje velike neevropske proizvođače automobila kao što je Tesla, koji proizvodi automobile u Kini za izvoz u Evropu.

Ovaj potez može dovesti do tarifa blizu nivoa od 27,5 odsto koje su SAD već nametnule na kineska električna vozila, a carine EU mogu varirati u zavisnosti od proizvođača, kazali su insajderi za Blumberg, prenosi portal Biznis.

Istraga Evropske komisije, kao i agresivni potezi Vašingtona da se suprotstavi Kini, deo su šireg preispitivanja vlada u razvijenim ekonomijama kako bi se proizvodnja približila kući, posebno u ključnim sektorima kao što su proizvodnja poluprovodnika, farmaceutska ili teška industrija.

Taj nagon da se obezbede lanci snabdevanja, u kombinaciji sa tenzijama nakon sukoba Rusije i Ukrajine, rezultirao je istovremenom žurbom da se podignu trgovinske barijere, izazivajući strah od globalne ekonomske fragmentacije.

Ako EU uvede carine, to bi ograničilo jedno od poslednjih velikih tržišta za kineski izvoz električnih vozila i povećalo izglede za kaskadu odbrambenih poteza na tržištima kao što je Velika Britanija. Akcije kineskih proizvođača električnih vozila nisu bitnije reagovale na ovu vest u četvrtak.

Tu je i pitanje odgovora Pekinga. Zvaničnici u Briselu kažu da ne žele da izazovu potpuno ekonomsko sukobljavanje, a treba imati na umu da je Kina glavni snabdevač sirovinama i komponentama za industriju EU i ključno tržište za nemačke automobile. Evropske firme bi takođe mogle da budu podložne iznenadnim promenama u propisima koji ograničavaju njihov pristup ogromnom kineskom potrošačkom tržištu.

“To je zaista prilično rizično”, rekao je stručnjak za trgovinu Sem Lou, partner konsultantske kuće Flint global u Londonu.

“Morate takođe pretpostaviti da će se desiti nekakva kineska odmazda”, dodao je.

Borba protiv kineskih subvencija, čak i ako se dokaže njihov negativan uticaj, takođe neće promeniti stav da su kineska vozila tehnološki napredna i da se evropski proizvođači automobila sporo prilagođavaju i inoviraju.

EU i druge velike ekonomije se bore na dva fronta za svoja električna vozila, pokušavajući da pariraju podršci američke vlade domaćim proizvođačima automobila i dobavljačima baterija, dok pokušavaju da sustignu kineske proizvođače.

Ali pošto Vašington i Brisel sada traže izvesnu saradnju u svojim pristupima Kini, istraga EU i bilo koja rezultirajuća trgovinska zaštita će verovatno dodatno privući SAD.

“Ovo bi moglo postati zanimljivo jer je Evropa, naravno, pod žestokim pritiskom”, rekao je Markus Beret, član odbora konsultantske kuće Roland Berger u intervjuu na Severnoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

“EU je pod američkim pritiskom da usvoji istu logiku i poveća prepreke za kineske automobile”, kazao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here