Željka Dimić
Trajanje: Srđan Gojković Gile sa voditeljkom Olgom Kepčijom

Dugovečni bend Električni orgazam je u radnji Jugoton Kroacija rekordsa u Beogradu predstavio reizdanje albuma “Les chansones populaires”, originalno objavljenog pre 40 godina za ovu izdavačku kuću, i najavio koncert u petak 15. decembra u MTS dvorani. Lider Srđan Gojković se prisetio da je tokom 1983, posle prva dva pank/nju vejv albuma, razmišljao u kom će pravcu bend ići dalje.

– Imao sam ideju da se vratimo na ono što smo mi u bendu voleli da slušamo pre panka – priča Gile. – Svakako mi je bila želja da mi bend traje i da ima budućnost. Hteli smo da se vratimo bazičnom rokenrol zvuku i da se na neki način predstavimo publici muzikom na kojoj smo mi odrasli kroz te bendove. Hteli smo, međutim, da to ne bude da mi “skidamo” te pesme i sviramo ih u originalu, nego da napravimo baš obrade.

Na albumu “Les chansones populaires” su, podsetimo, obrađene sledeće pesme: “Locomotion” (1962, Litl Eva u originalu), “Citadel” (1967, Rolingstons), “Metal Guru” (1972, Ti-Reks), “I’m Waiting For the Man” (1967, Velvet andergraund), “The Man Who Sold the World” (1970, Dejvid Bouvi), “Being For the Benefit of Mr. Kite” (1967, Bitls), “When the Music’s Over” (1967, Dorsi) i “Blue Moon” (1934, najpoznatija verzija Elvisa Prislija). Gojković je naglasio da nisu želeli da obrade velike hitove ovih autora i izvođača i kao najupečatljivije primere navodi Bitlse i Stonse. Podsetio je Gile da je samo “Locomotion” bio hit sa ovog izdanja i da tu pesmu redovno izvode na koncertima. Ujedno je naglasio da se tu nisu oslonili na originalnu verziju, već na čuvenu Grandfank rejlroud obradu snimljenu 1974.

Na koncertu u MTS dvorani Orgazam će odsvirati sve numere sa albuma “Les chansones populaires” izuzev pesme Bitlsa, i uz fragment numere Dorsa. Ostatak repertoara će, uobičajeno, činiti najpopularnije numere iz svih faza rada grupe. Bendu će se na pozornici kao gosti pridružiti njihovi stari saradnici – vođa Partibrejkersa Zoran Kostić Cane i glumica Anica Dobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here